Historijska pobjeda Vahinog Alžira na SP-u nakon 32 godine
Foto: EPA.eu

Halilhodžić ispisao historiju

Historijska pobjeda Vahinog Alžira na SP-u nakon 32 godine

Fudbalska reprezentacija Alžira stigala je do svoje prve pobjede pobjede na svjetskim prvenstvima nakon 32 godine, a ekipa našeg stručnjaka Vahida Halilhodžića savladala je selekciju Južne Koreje rezultatom 4:2.

Pustinjskim lisicama ovo je bila prva pobjeda nakon posljednjeg trijumfa davne 1982. godine nad reprezentacijom Čilea od 3:2.

Prvi su zaprijetili Alžirci, a prvu priliku na susretu imao je Sofiane Feghouli u 2. minuti utakmice. Samo dvije minute kasnije isti igrač je srušen je u šesnaestercu, ali je kolumbijski sudija pokazao da se igra nastavlja.

Nakon početnog pritiska ekipe bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića Koreanci su došli do nešto tečnije igre te u nekoliko ozbiljnih kontri zaprijetili Pustinjskim lisicama, ali su u njima ostali bez prave završnice i udarca ka golu svog protivnika.

Ipak, ono što je uslijedilo sredinom prvog poluvremena malo ko ej očekivao. Prvo je Islam Slimani doveo Alžirce u vodstvo od 1:0 u 26. minuti. Dok su se Koreanci oporavljali od šoka sjajno je na ubacivanje iz kornera skočio stoper Hillachi i udvostručio vodstvo izabranika bh. stručnjaka.

Sjajnu igru Pustinjskih lisica u prvih 45 minuta u pogotkom u 38. minuti krunisao je Abdelmoumene Djabou trećim golom za selekciju sa sjevera afričkog kontinenta.

Koliko je indisponirana u prvom dijelu igre bila ekipa Južne Koreje govori i podatak da za 45 minuta azijska selekcija nije uputila ni jedan šu ka golu svog večerašnjeg protivnika.

Pet minuta igre u drugom poluvremenu bilo je dovoljno Koreancima da smanje rezultat na 3:1. Heung-Min Son pogodio je nakon spretno snalaženja u šesnaestercu protivnika, pošto ga je lopta pogodila u leđa.

Ki je sa velike udaljenosti šutirao u 60. minuti ali sjajnom paradom loptu je u korner izbacio Mbolhi, čuvar mreže Alžira.

U trenucima kada su Koreanci dominirali travnjakom uslijedila je sjajna, najljepša akcija na susretu, a nju je na kraju u četvrti gol Alžiraca pretvorio Brahimi u 63. minuti utakmice, vrativši tako prednost Pustinjskim lisicama od tri gola.

Osamnaest minuta prije kraja Koreanci su preko Koo Ja-Cheola uspjeli smanjiti zaostatak na dva gola, ali to je sve bilo što su uspjeli napraviti do kraja meča.

U posljednjem kolu grupe H u duelu protiv reprezentacije Rusije selekcija Vahida Halilhodžića biti će u lovu na svoj historijski uspjeh, plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva. Kad već naša reprezentacija neće biti tamo, nadamo se da će nekadašnji fudbaler Veleža u eliminacionu fazu Mundijala odvesti ovu afričku selekciju.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti