Nezaboravna hobotnica Paul: Svijet je u nevjerici posmatrao njegove prognoze utakmica
Hobotnica Paul je tokom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi pogodio svih osam parova (Foto: EPA)

Paul je bio svjetska atrakcija

Nezaboravna hobotnica Paul: Svijet je u nevjerici posmatrao njegove prognoze utakmica

Midhat Šljivak

Svijet fudbala s oduševljenjem je tokom Svjetskog prvenstva 2010. godine pratio predviđanja rezultata hobotnice Paula koji je postao istinski hit zbog svojih prognoza.

Hobotnica Paul je tokom Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi stekao veliku popularnost širom svijeta zbog prognoza utakmica na Mundijalu.

Tokom Svjetskog kupa, Paul je u 'Sea Life Centru' u Oberhausenu uzimao hranu (rakove) iz jedne od dvije kutije na kojima su bile zastave zemalja čije su reprezentacije igrale utakmicu.

Sve prognoze hobotnice Paula tokom Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi (Foto: EPA)

Uvijek je birao kutiju kojoj je bio bliži, a ispostavilo se da su pobjedničke zastave bile upravo na njima i svi su bili apsolutno oduševljeni.

Paul je 'pogodio' ishode svih sedam utakmica njemačke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, a zatim i da će Španija u finalu savladati Nizozemsku.

To je od ove hobotnice napravilo istinsku atrakciju. Mnogi su nudili silan novac kako bi ga kupili, ali su iz 'Sea Life Centra' odbili brojne ponude za kupovinu Paula. One su išle i do 30.000 eura.

Oglasi

Mnogi su naučnici pokušali objasniti na koji je način hobotnica birala pobjednika. Većina ih vjeruje da je tajna u kontrastima boja na zastavama koje su postavljene na kutiju.

"Eksperimenti su pokazali da Octupus vulgaris razlikuje svjetlost, dimenzije, oblike te vodoravnu od uspravne orijentacije predmeta. Više ih provlače horizontalni oblici", rekao je Shelagh Malham sa univerziteta Bangor u Velsu.

Brojni su drugi naučnici pokušali da objasne kako je Paul zapravo prognozirao rezultate. Mnogi tvrde da je i bilo do veličine rakova koji su postavljeni u kutiju, ali organizatori tvrde kako su u kutijama bili rakovi identične veličine.

Bez obzira da li je sve bila neka vrsta prevare ili je Paul zaista pogodio sve rezultate koje je prognozirao, on će ostati zauvijek upamćen kao istinska atrakcija.

Hobotnica Paul je rođen 2008. godine u engleskom gradu Weymouthu, a preminuo je nedugo nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

'Sea Life Centar' je zbog njegove smrti u oktobru 2010. godine proglasio čak i dan žalosti i ispraćen je kao da se radi o čovjeku.

Mnogi su nakon Paulovih prognoza svoje ljubimce pokušali uvesti u svijet prognoza. Bilo je tu raznih domaćih životinja, ali niko nije imao uspjeha kao legendarni Paul.

Oglasi