Hoće li Španija i Hrvatska odigrati 2:2?

Namještalo se i prije, namještat će se i poslije

Hoće li Španija i Hrvatska odigrati 2:2?

M. Maksimović

Hoće li Španija i Hrvatska odigrati 2:2? To se pitaju mnogi koji sa nestrpljenjem čekaju rasplet u grupi C. To je rezultat koji odgovara i jednoj i drugoj selekciji, bez obzira Italija prođe u susretu sa Irskom.

Već nakon drugog kola, počela su prepucavanja. Italijani se sjećaju Portugala 2004. godine, kada su na sličan način ostali bez četvrtfinala. Mediji u Italiji, igrači su uputili par otrovnih strelica prema reprezentaciji Hrvatske, nakon čega su stigli odgovori tipa ''oni o namještanju nemaju pravo pričati'' i slično.

 

I Španci su tu upleteni, iako i oni poručuju da će ići maksimalno na pobjedu. Problem je što na namještaljke nisu imuni niti u Hrvatskoj, niti u Italiji, pa i Španiji. U Italiji su hapšeni igrači, treneri, sve do početka prvenstva, u Hrvatskoj igrači, ljudi iz sudijskih organizacija, u Španiji je također bilo spornih utakmica.

 

U prevodu, ne bi bilo nikakvo čudo da recimo Španija i Hrvatske izbace Italiju. I prije su se takve stvari događale, FIFA i UEFA nikada su nisu reagovale, neće ni sada. U istoriji velikih takmičenja je bilo takvih utakmica, njih pet se posebno izdvaja.

 

Prvi slučaj sa SP 1978. godine. Tada je Argentini trebala pobjeda od četiri i više golova razlike protiv Perua da bi završili ispred Brazila. Argentina je slavila 6:0. Četiri godine kasnije Španija je izgubila od Sjeverne Irske 0:1, jer je taj rezultat odgovarao i jednima i drugima. Jugoslavija se pokupila kući. Na istom prvenstvu smo imali famozni susret Zapadne Njemačke i Austrije. Obje selekcije su išle dalje ako Zapadna Njemačka pobjedi jedan ili dva razlike.

 

Njemačka je povela 1:0, a onda ste kako je komentator utakmice iz Austrije rekao, mogli ugasiti televizor.

 

Španija je u kvalifikacijama za Euro 1984. godine na Malti trebala pobjedu od 11 golova razlike. Rezultat koji bi teško dohvatili košarkaši, rukometaši, ali su njihovi fudbaleri uspjeli. Pobjedili su Maltu 12:1, devet golova su zabili za 45 minuta. I posljednji primjer iz Portugala 2004. godine. Danska i Švedska su izbacili Italiju. Kod 2:1 za Dansku Sorensen ''griješi'' i Johnson u 89. minuti šalje Italiju kući. Iz talijanskog tabora su prozivali, tražili reakciju UEFA, ali ona je izostala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti