Holandija i dalje sanja svoj san
Holandija korak do sna

Rezime dana

Holandija i dalje sanja svoj san

M. Maksimović

Reprezentacija Holandije je u finalu Svjetskog prvenstva ponovo nakon 32.godine. U periodu od 1974.do 1978. ova selekcija je dva puta zaredom igrala u finalu, dva puta je gubila od domaćina, prvo Njemačke, pa Argentine.

Onda je stigla jedna nova generacija sa kraja 80-toh. Van Basten, Gullit, Riijkard. Generacija koja je bila najbolja u Evropi, ali koja se nije potvrdila dvije godine kasnije u Italiji pod vodstvom Lea Beenhakkera. Nije uspjela niti ona koju je vodio Dick Advocaat u Americi, dok je ona Guusa Hiddinka u Francuskoj zapela u finalu. I onda je stigla selekcija koju vodi Bert van Marwijk i koja ne igra niti približno atraktivno kao što su igrale gore navedene, ali je ova u finalu.

Ovo je jedna nova Holandija koja ne nudi atraktivne poteze, lepršav fudbal, ali je ubitačna po svoje protivnike. Kažnjava i najmanje propuste. Tako je bilo i protiv Urugvaja. Golovima Van Bronckhorsta, Sneijdera i Robbena Holandija je treći put u finalu, šest pobjeda niti jedan remi, niti jedan kiks, kao jedina velika reprezentacija.

Urugvaj je izgubio u polufinalu, ali mjesta za razočarenje ne bi trebalo biti, jer je ova selekcija napravila puno. Tabarez je posložio sjajnu ekipu, koja je igrala do kraja disciplinovano, koja je mijenjala svoj sistem, koja se prilagođavala situaciji na terenu. Protiv Holandije je u drugom poluvremenu ipak došla manja kriza iz koje se oslabljeni nebesko plavi nisu izvukli, platili su ceh, primili su dva gola.Bez obzira na sve, Tabarez je pokazao svojim kolegama kako se može posložiti ekipa sa dvije velike zvijezde i sa ostatkom koji je spreman na sve u cilju pravog rezultata.Selekcija je napravila puno i ne treba pasti nakon polufinala, jer je tu utakmica za treće mjesto. To treće bi eventualno došlo kao konačna nagrada selekciji koja se posljednja plasirala na Svjetsko prvenstvo.

Nažalost niti polufinale nije prošlo bez spornih sudijskih odluka, a jedna od njih je pa skoro i skrojila rezultat ove utakmice.Sudijski eksperti u svojim analizama ostaju pri svom stavu da je gol Sneijdera za 2:1 postignut iz nedozvoljene pozicije, tačnije da je jedan igrač Holandije bio u ofsajdu,prilikom upučivanja lopte prema golu. To nije vidio jedan od počnika, ali za Urugvaj nema povratka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.