Honduras dolazi da zagorča život nekome

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Honduras dolazi da zagorča život nekome

Jedna od najvećih nepoznanica koja će nastupiti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, bez sumnje, je reprezentacija Hondurasa, koja će nastupiti drugi put na SP, prvi put nakon 1982. godine.

Ova reprezentacija iz Srednje Amerike je u proteklih dvadesetak godina uvijek imala po nekoliko dobrih igrača, sjetimo se samo Andresa Mendoze najboljeg strijelca belgijskog prvenstva koji je igrao u Bruggeu, ali im je uvijek nedostajalo discipline u igri zbog čega su ostajali bez plasmana na SP.

Dolaskom sjajnog stratega, Reinalda Ruede, ta situacija se promijenila. Istina, Rueda ima nekoliko sjajnih pojedinaca koji su stekli potrebnu sigurnost igrajući u jakim evropskim klubovima, a li velike zasluge za preporod Hondurasa idu na njegov račun.

Ovaj Kolumbijac je mladu reprezentaciju Kolumbije prije sedam godina odveo do trećeg mjesta na SP, a selekciju do 17 godina do četvrtog. Ipak, u domovini nije dobio pravu priliku. Obilazio je evropske klubove gdje je završio trenerski magisterij, a u Hondurasu su ga objeručke prihvatili, a on im je uzvratio odvevši njihovu nacionalnu selekciju na SP.

Honduras odlikuje velika borbenost i patriotizam, oni jednostavno ginu na terenu, za njih nema izgubljene lopte. Iako je srednjak Tottenhama Wilson Palacios najpoznatiji igrač, on se ne ponaša kao zvijezda tima, igra poput igrača iz domaće lige. Pored Palaciosa Honduras ima još nekoliko vrlo dobrih igrača. Posebna priča je golman Noel Valladares, koji je do prije nekoliko godina bio napadač, pa je tek onda postao golman koji svojim potezima povremeno podsjeti na Higuitu.

Odbranom komanduje Hector Bernardez iz Anderlechta, a uz njega je 177 cm visoki Sergio Mendoza. U sredini terena u paru sa Palaciosom igra Amado Guevara, kapiten koji ima 37 godina, Barijev Edgar Alvarez igra po desnoj strani, dok napadački dvojac čine David Suazo, nekadašnji napadač Intera, a danas Genoe, i Carlos Pavon, još jedan 37-godišnjak sjajnog golgeterskog osjećaja.

Honduras je u grupi H zajedno sa Španijom, Čileom i Švicarskom sigurno najlošija momčad, ali ih se ne smije otpisati. Teško da mogu proći grupu, ali nekome od favorita mogu zagorčati život.

Igrački kadar Hondurasa:

Golmani: Ricardo Canales (Motagua), Noel Valladares (Olimpia), Donis Escober (Olimpia)
Odbrana: Victor Bernardez (Anderlecht/Belgium), Maynor Figueroa (Wigan/England), Boniek Garcia (Olimpia), Sergio Mendoza (Motagua), Emilio Izaguirre (Motagua), Johnny Palacios (Olimpia), Mauricio Sabillon (Hangzhou Luchen/China), Osman Chavez (Platense)
Sredina: Edgar Alvarez (Bari/Italy), Julio Cesar de Leon (Torino/Italy), Roger Espinoza (Kansas City Wizards/USA), Amado Guevara (Motagua), Ramon Nunez (Olimpia), Wilson Palacios (Tottenham/England), Hendry Thomas (Wigan/England), Danilo Turcios (Olimpia)
Napad: David Suazo (Genoa/Italy), Georgie Welcome (Motagua), Carlos Pavon (Real Espana), Walter Martinez (Marathon)

Lična karta Hondurasa:
Savez osnovan: 1951.
Član FIFA-e od 1951.
Predsjednik: Rafael Callejas
Selektor: Reinaldo Rueda
FIFA ranking: 40.
Broj klubova: 227
Najviše nastupa: Amado Guevara sa 133
Najbolji strijelac: Carlos Pavon sa 57
Uspjesi: Drugi nastup na SP, jednom prvaci CONCACAFA
Glavni grad: Teguicigalpa
Broj stanovnika: 6.6 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.