Hrvatska bolja od Srbije
Italija je pobjedom protiv Belgije prošla dalje

Rhodes 2009

Hrvatska bolja od Srbije

Završen je prvi krug na EP za igrače do 20 godina na Rhodesu u Grčkoj. Svi favoriti su opravdali očekivanja osim možda Slovenije koja se oprostila već u prvom krugu. Nekoliko mladih igrača je odličnim igrama skrenulo pažnju na sebe prije svih Jackson iz Francuske i Bilan iz Hrvatske, ali one najvažniej utakmice tek slijede.

Španci su takmičenje u grupi A završili s maksimalnim učinkom. Treću pobjedu ostvarili su nad Latvijom rezultatom 73:66, a ponovo je prvo ime Španaca bio Pere Tomas koji je u mrežu Latvijaca ubacio 25 poena.

Slovenija je ubilježila i treći poraz i tako se oprostila od EP već nakon prvog kruga. Rusija je bila prejaka za mlade Slovence, koji su poraženi rezultatom 66:55.

U utakmici neporaženih timova koja je odlučivala o prvom mjestu u grupi B Grčka je pred punom dvoranom poražena od Francuske rezultatom 81:71. Francuze je do pobjede vodio odlični Edwin Jackson sa 24 koša, dok je Nikolaos Pappas odigrao svoj najbolji meč na prvenstvu ubacivši 18 poena.

U utakmici koja je direktno odlučivala o trećem putniku u drugi krug Italija je opravdala ulogu favorita protiv Belgije i slavila rezultatom 87:78, i tako Belgiji dala kartu za put kući.

Crna Gora je nanijela treći poraz Izraelu koji se oprostio od takmičenja, dok Crnogorci s dvije pobjede idu u drugi krug. Rezultat utakmice bio je 66:50.

Litvanija je ubilježila treću pobjedu, ovaj put nad Turskom rezultatom 65:59. Litvanci su većim dijelom meča odmarali svoje najbolje igrače, ali su očito prajaki za Tursku pa se to nije ni osjetilo.

Ukrajina je zabilježila prvi poraz, ali to nije utjecalo na njihov prolaz i prvo mjesto u grupi. Njemačka je bila bolja rezultatom 75:62, ali Njemci nisu uspjeli proći dalje.

U Balkanskom derbiju Hrvatska je savladala Srbiju rezultatom 82:74. Miro Bilan je sa 24 poena i 9 skokova bio najbolji igrač Hrvatske, dok su kod Srbije Stojačić i Bunić ubacili po 16 poena.

Rezultati:

Španija – Latvija 73:66
Rusija – Slovenija 66:55
Francuska – Grčka 81:71
Italija – Belgija 87:78
Crna Gora – Izrael 66:50
Litvanija – Turska 65:59
Njemačka – Ukrajina 75:62
Hrvatska – Srbija 82:74


Poredak:

Grupa A: Španija 3-0, Rusija 2-1, Latvija 1-2 i Slovenija 0-3.
Grupa B: Francuska 3-0, Grčka 2-1, Italija 1-2 i Belgija 0-3.
Grupa C: Litvanija 3-0, Crna Gora 2-1, Turska 1-2 i Izrael 0-3.
Grupa D: Ukrajina i Hrvatska 2-1, Srbija i Njemačka 1-2.

Dalje prolaze po prve tri iz svake grupe, formiraju se dvije nove grupe po šest ekipa iz kojih će u četvrtfinale proći po četiri najbole. Grupu E čine Španija, Francuska, Rusija, Grčka, Latvija i Italija, dok su u grupi F Litvanija, Ukrajina, Crna Gora, Hrvatska, Turska i Srbija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti