Hrvatska preko Poljske u finale
Još jedna velika pobjeda Hrvatske

Nakon žestoke borbe u polufinalu

Hrvatska preko Poljske u finale

M. Maksimović

Reprezentacija Hrvatske je drugi put zaredom izborila plasman u finale Evropskog prvenstva.
U tvrdoj, pravoj muškoj utakmici Hrvatska je savladala Poljsku 24:21, pa ćemo sutra gledati reprizu finala Svjetskog prvenstva iz prošle godine.

Poljaci su imali raspoloženog Szmala sa 14 odbrana, Michala Jurickog koji je postigao sedam golova, a opet nisu pobjedili, jer su u presudnim trenucima Balić i društvo znali pronaći put do gola i kazniti sve pogubljene lopte njihovih protivnika. Ivan Čupić je uredno zabijao sedmerce, dok su Ivano Balić i Domagoj Duvnjak kada je bilo najpotrebnije probijali odbranu Poljske. Čupić je do kraja na kontu imao šest golova, Balić i Duvnjak po pet, Alilović osam odbrana.


U prvom poluvremnu se igralo tvrdo, na malo golova i u takvoj situaciji profitirali su Poljaci koji su prvi otišli na +2. Sve do kraja prvog dijela Poljska je držala prednost koja se kretala od jednog do dva gola razlike. Najbolju priliku da odu na tri razlike, Poljaci su imali u 26.minuti kada ostaju sa igračem više na 9:7, ali nisu realizovali napad, što je kaznio Balić. Nakon 30 minuta je na semaforu stajalo 10:9 za Poljsku.

Nastavak donosi sjajano otvaranje Hrvatske. Duvnjak je postigao tri gola, Alilović je dodao dvije odbrane i Poljaci su se našli u problemima. U 40.minuti je Čupić prvi put zabio za 15:12. Za razliku od prvog dijela, sada su uloge na terenu bile promjenjene, pa je Hrvatska držala svoju prednost. Kada bi Poljaci zaprijetili, pojavio bi se Alilović, ili bi izgubili loptu u napadu, ili bi Norvežani sudili faul opet u napadu.

Kada je Čupić pogodio za 22:18, četiri i pol minute prije kraja, bilo je definitivno jasno da se Poljaska samo čudom može vratiti. Ipak Szmal je skinuo dva šuta Wyszomirski i jedan sedmerac, međutim veliku glupost je napravio Bogdan Venta koji je zbog prigovora dobio žuti, a lopta je pripala rukometašima Hrvatske. Tačku na i je stavio Vuković golom za 24:21 i veliko slavlje navijača Hrvatske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.