Hrvatska se vraća nakon 16 godina

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

Hrvatska se vraća nakon 16 godina

Prvi put nakon 16 godina i premijernog nastupa na Mundobasketu u Torontu 1994.kada je osvojena bronza, svoj nastup na najvećoj svjetskoj smotri košarke imaće i reprezentacija Hrvatske.

Nakon nekoliko veoma loših godina, košarka se u našem susjedstvu ponovo vraća na velika vrata. Jasmin Repeša je uspio odvesti reprezentaciju na OI u Peking prije dvije godine, a izborio je i nastup na Mundobasketu u Turskoj. Nakon toga je Čapljinac otišao s klupe, a reprezentaciju je preuzeo mladi Josip Vranković, nekada igrač i trener Širokog.

Hrvatska je znatno podmladila reprezentaciju, ali ambicije su ostale skoro iste. Joke Vranković se zahvalio Nikši Prkačinu, Nikoli Vujčiću, Sandru Niceviću, sami sebe su prekrižili Gordan Giriček i Mario Kasun, dok se Stanko Barać povrijedio. Međutim, nisu samo to problemi koji muče Joku Vrankovića.

Već drugog dana priprema povrijedio se Vedran Vukušić, a ista sudbina je zadesila playa Zorana Planinića, koji je tek prije pet dana odradio prvi trening. Mladi 20-godišnjaci Leon Radošević i Mario Delaš su odbili poziv rekavši da su umorni, što je bilo iznenađenje ravno čudu. Jer kako objasniti da neko ko ima 20 godina može biti umoran.

Nakon prošlogodišnjeg Eurobasketa u Poljskoj Zoran Čutura je izjavio da je za medalju Hrvatskoj bila potrebna jedna moderna i pokretljiva četvorka, drugim rječima Vedran Vukušić. Vranković je taman pomislio da će Vukušić biti jedan od nositelja igre, ali se on povrijedio. Za odbranu je trebao biti zadužen kapiten Cibone Marin Rozić, ali je i on povrijeđen, pa ga neće biti u Turskoj. Planinić će biti u zapisniku, a koliko će igrati vidjećemo.

Ipak, uprkos velikom broju problema s povrijeđenim igračima , Hrvatska u Tursku ne ide na ekskurziju. Vranković na raspolaganju ima jedan respektabilan tim, koji može napraviti dobar rezultat. Organizacija igre pripada dokazanom Roku Ukiću, leđa mu čuva Planinić, po potrebi Marko Popović, dok je za šuterske dionice zadužen Marko Tomas, a pomagaće mladi Bojan Bogdanović.

Davor Kus je također igrač na kojeg se Vranković može osloniti, Rok Stipčević i Hrvoje Perić su korisni s klupe. Pod obručem Vranković ima dosta pokretljive igrače. Ante Tomić je u Realu prošlu sezonu odigrao odlično, Lukša Andrić je ostvario transfer u Galatasaray, Marko Banić je jedna od najboljih četvorki ACB lige, iako ga Joke više koristi na petici, dok je Krešimir Lončar izrastao u vrhunskog igrača. Luka Žorić je vrlo zahvalan igrač.

Hrvatska se na Mundobasketu nalazi u grupi B zajedno sa SAD-om, Brazilom, Slovenijom, Tunisom i Iranom, i realno je očekivati da Vrankovićevi izabranici izbore drugi krug. Tamo će dosta toga zavisiti i od plasmana u grupi, jer ukoliko budu odmah iza Amerikanaca, onda bi im se sreća mogla nasmješiti u nastavku takmičenja.

Sastav Hrvatske za Mundobasket:
Rok Stipčević, Davor Kus, Marko Popović, Hrvoje Perić, Bojan Bogdanović, Ante Tomić, Luka Žorić, Lukša Andrić, Krešimir Lončar, Marko Tomas, Roko Ukić, Zoran Planinić, Marko Banić i Drago Pašalić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.