Hrvatska startala pobjedom na SP
Toni Prostran prvo ime prvog dana SP

Novi Zeland 2009

Hrvatska startala pobjedom na SP

U Novom Zelandu je sinoć počelo SP za košarkaše do 19 godina starosti. U prvim mečevima nije bilo iznenađenja, svi favoriti su slavili, osimmožda Litvanije koja je poražena od Portorika koji nije za podcijeniti. Ekipe su podijeljene u četiri grupe sa po četiri tima, a najbolja tri iz svake grupe nastavljaju takmičenje u drugom krugu gdje se formiraju nove dvije grupe sa po šest timova.

U grupi A je odigran derbi između Portorika i Litvanije. U meču koji je opravdao očekivanja derbija pobjedu su odnijeli mladi košarkaši Portorika koji su slavili sa 80:73. Prvo ime u redovima pobjedničkog sastava bio je Sasa Carrion sa 18 poena, dok je Kevin Young dodao 12 skokova. U redovima Litvanaca najbolji je bio Vidas Cizauskas sa 15 poena. Oba ova tima bi trebali obezbjediti put u drugi krug iz grupe A u kojoj su još Grčka i Angola koji svoj meč igraju večeras.

U grupi B Amerikanci su apsolutni favoriti, i to su pokazali već u prvom meču gdje su sa visokih 106:55 savladali autsajdera Irana. Tyshawn Thomas je bio prvo ime budućih američkih zvijezda sa 18 poena, dok je John Shurna imao 10 skokova. U redovima Irana najbolji pojedinac je bio Hassanzadeh sa 17 poena i 6 skokova. U ovoj grupi se još nalaze Francuska i Egipat.

Španija je vrlo dobro krenula na početku prvenstva i pobjedom nad preslabom Sirijom upisala prvu pobjedu. Do pobjede od 79:53 mlade Špance su predvodili odlični šuter Jorge Santana sa 16 poena, dok je Julio Sosa bio dominantan pod obručem napravivši 8 skokova. U redovima Sirijaca najbolji je bio Al Samman sa 13 poena. Sirija u ovoj grupi pored Španije, Australije i Kanade nema nikakve šanse za prolaz u drugi krug.

Hrvatska je na startu zabilježila važnu pobjedu nad Kazahstanom od 104:74, i tako najavila uspješan nastup na SP generacije košarkaša koji su prošle godine na EP osvojili bronzanu medalju. Prvo ime u redovima Hrvatske bio je bek Zadra Toni Prostran sa 23 poena i 6 asistencija, dok je igrač Širokog Josip Bilinovac postigao 8 poena. Andre Tyutyunik je sa 21 poenom bio prvo ime Kazahstanaca, koji u ovoj grupi pored još Argentine i domaćina Novog Zelanda nemaju baš velikih izgleda za prolaz dalje.

Rezultati.

Grupa A:
Portoriko- Litvanija 80:73
Grupa B: SAD – Iran 106:55
Grupa C: Španija – Sirija 79:53
Grupa D: Hrvatska – Kazahstan 104:74

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije