Hrvatska u najboljem položaju
Velika uloga Alilovića u prva tri kola

Prije početka drugog kruga

Hrvatska u najboljem položaju

M. Maksimović

Na Evropskom prvenstvu je završen prvi krug takmičenja, četiri selekcije idu kući, preostalih 12 takmičenje nastavlja u dvije grupe, a u nastavku prvenstva, utakmice će se igrati u Beču iInnsbrucku. Tako ćemo u Beču gledati Hrvatsku, Dansku, Island, Norvešku, Rusiju i kao najveće iznenađenje domaćina Austriju. U Innsbrucku će se za polufinale boriti Francuska, Španija, Poljska, Njemačka, Slovenija i kao ugodno iznenađenje Češka.

U grupi I Hrvatska je u najboljem položaju jer jedina od svih 12 selekcija ima četiri boda. To znači da su aktuelni viceprvaci blizu polufinala. A za polufinale će Hrvatskoj po svemu sudeći biti dovoljna i jedna pobjeda. Island ima bod manje od Hrvatske, a uz malo sreće mogao je imati i sva četiri, ali je i ovo dobar rezultat.

Po dva boda imaju Norveška i Danska koja je nakon poraza od Islanda došla u izuzetno neugodnu situaciju. Austrijanci imaju bod, iznenadili su Island i Srbiju i tu ne misle stati, ali je veliko pitanje šta mogu sa tim jednim osvojenim bodom. Rusi su na nuli i njihove šanse da dohvate polufinale su pa skoro ravne baš toj nuli. U ponedljak igraju Hrvatska - Island, Norveška - Austrija te Rusija - Danska.

U grupi II je velika gužva jer imamo tri selekcije sa po tri boda, Španiju, Poljsku i Francusku.
Španija je razbila Češku i Mađarsku, protiv Francuske je osvojen bod, tako da su barem za sada Španci ispunili svoja očekivanja. Isto možemo reći za Poljake koji su još jednom pokazali koliko mogu biti opasni. Pobjede protiv Švedske i Njemačke, bod protiv Slovenije, svakako nisu bez šansi.Francuzi su se spasili u posljednjem kolu, jer je Češka dobila Mađarsku, dok su svjetski prvaci dobili samo Čehe. Uz velike oscilacije, Francuska je i dalje u igri.

Slovenije je prokockala dvoboje protiv Njemačke i Poljske. Sada ima dva boda selekcija Noke Serdarušića, ali u nastavku Sloveniju očekuje dosta posla, prije svega tu su utakmie protiv Španije i Francuske. Njemačka je tu zahvaljujući bodu koji je osvojen protiv Slovenije. U ovom društvu Njemačka svakako nije prvi favorit za polufinale ili finale.

Česi su dobili Mađarsku koje nema, namučili su Francusku i to je po svemu sudeći to.
U ovoj grupi već danas nas očekuju tri utakmice. Prvo od 16 sati i 30 minuta, duel Francuska - Njemačka. Dva sata kasnije se sastaju Poljska i Španija i na kraju od 20 sati i 30 minuta, Slovenija - Češka.


Grupa I:
1.Hrvatska 4
2.Island 3
3.Norveška 2
4.Danska 2
5.Austrija 1
6.Rusija 0

Grupa II:
1.Španija 3
2.Poljska 3
3.Francuska 3
4.Slovenija 2
5.Njemačka 1
6.Češka 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.