Hrvatski rukometaši ostali bez medalje

Špancima bronca

Hrvatski rukometaši ostali bez medalje

Edmir Škorić

Rukometna reprezentacija Hrvatske ostala je bez medalje na Evropskom prvenstvu u Danskoj. Španija je bila bolja u borbi za broncu rezultatom 29:28.

Hrvatska je tri velika prvenstva zaredom završila kao trećeplasirana, no u Danskoj je prekinuta ta tradicija. Izabranici Slavka Goluže, nakon poraza od Danske u polufinalu, poraženi su od Španije u borbi za treće mjesto.

Prva je na današnjoj utakmici povela Hrvatska golom Štrleka, no Španci prave 3:0 seriju za preokret (3:1). Nakon 10-ak minuta igre rezultat na semaforu glasio je 5:5. Španija je bila konstantno u vodstvu u prvom poluvremenu.

Imali su u jednom trenutku, u završnici prvog dijela, Španci i plus četiri (16:12), a na odmor se otišlo kod rezultata 16:13. Baš kao prvo, i drugo poluvrijeme počelo je - golom Štrleka (16:14). 

Hrvatska je s dva uzastopna gola Čupića sa sedam metara stigla do minus jedan (17:18), ali Španija nije dozvoljavala preokret protivnika. Duvnjak u 40. minuti zabija za ponovo minus jedan (19:20), ali Španija, koja je većim dijelom utakmice imala dva gola prednosti, uzvraća na drugoj strani preko Maquede, 

Hrvatska je imala napad za izjednačenje u 44. minuti, ali umjesto 21:21, Morros zabija za novih plus dva Furije (22:20). Čupić je u veoma važnom trenutku, kod rezultata 22:20 za Španiju, promašio sedmerac. Aguinagalde je kaznio Hrvate i postigao gol za plus tri, ali Štrlek uzvraća brzo i ostavlja susjede u igri.

Petnestak minuta prije kraja, Španija je vodila 23:21. Hrvati su u 49. minuti ponovo bili blizu izjednačenja kod rezultata 24:23, ali Kopljar je pogriješio. Sarmiento je pogodio za 25:23, a onda Buntićev udarac brani španski golman. Hrvatska je u nastavku imala puno bolju igru u odbrani, no nije bilo pravih rješenja u fazi napada.

Aguinagalde je na 10-ak minuta prije kraja utakmice zabio za 26:23, a onda Slišković i Buntić vraćaju Hrvatsku na minus jedan (25:26). Uposljednjih pet minuta ušlo se kod minimalne prednosti Španaca (26:27). 

U posljednje tri minute Hrvatska ulazi s igračem više nakon što je isključen Ugalde. U važnom napadu Slišković griješi, a Aguinagalde zabija za plus dva. Duvnjak vraća nadu Hrvatskoj, a onda isti igrač u lošem momentu mora na hlađenje do kraja utakmice. Vori postiže svoj prvi gol 20 sekundi prije krja za 28:29. Ušlo se u dramatičnu završnicu, ali Španija je na kraju slavila.

Joan Canellas je predvodio Španiju sa osam golova, dok je Julen Aguinagalde postigao sedam. Jose Manuel Sierra je imao 11 uspješnih odbrana. Na drugoj strani Domagoj Duvnjak je zabio osam, a Denis Buntić pet golova. Venio Losert je meč završio sa 10 odbrana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti