Životni i fudbalski učitelj nije zaboravljen: Bivši igrači Slobode odali počast Mustafi Hukiću

Napustio nas je prije 23 godine

Životni i fudbalski učitelj nije zaboravljen: Bivši igrači Slobode odali počast Mustafi Hukiću

A. Beganović

Sedmi avgust 1999. godine jedan je od najtužnijih dana za tuzlanski sport. Naime, u saobraćnoj nesreći prije 23 godine život je izgubio legendarni fudbaler i trener Slobode, Mustafa Hukić.

Tuzla, ali i sportska Bosna i Hercegovina su bili okovani suzama. Ljudska gromada zauvijek nas je napustila, no iako je od tragičnog događaja prošlo 23 godine, Mustafa nije zaboravljen, bar od onih koji su odrasli u Slobodi i imali sreću da sarađuju sa nekada vrsnim fudbalerom i trenerom.

I upravo su se nekadašnji fudbaleri Slobode sjetili svog učitelja, fudbalskog i životnog. Mešanović, Crnogorac, Kuduzović, Osmahodžić, Ribić, Salihović, te ekonom Slobode Mehić posjetili su mjesto pogibije i mezar Mustafe Hukića, te su mu tako još jednom odali počast.

Godine lete, Hukić se ne zaboravlja

Legendarni trener Slobode iz Tuzle Mustafa Hukić Huka poginuo je 7. avgusta prije 23 godine.Vraćajući se sa suprugom Budimkom iz Gračanice, Mustafa je život izgubio u saobraćajnoj nesreći u mjestu Devetak.

U trenutku tragedije on je bio šef stručnog štaba FK “Sloboda”, selektor B reprezentacije BiH i pomoćnik prvog selektora A reprezentacije BiH Fuada Muzurovića.

U bogatoj igračkoj karijeri je nastupao za Slobodu, Osijek, San Jose (SAD), Adanaspor (Turska), a jedna od uulica u blizni mjesta gdje je rođen nazvana je po njegovom imenu.

Za reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije odigrao je pet utakmica. Debitovao je 30. januara 1977. u Bogoti protiv Kolumbije (1:0), a poslednji put za "plave" nastupio 3. jula 1977. u Buenos Airesu protiv Argentine (0:1).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U postratnoj BiH postaje šef stručnog štaba Slobode, a zajedno sa Fuadom Muzurovićem udario je temelje A reprezentacije BiH. Otišao je iznenada, prije 23 godine i to nakon sezone kada je Sloboda s njim na čelu nanizala devet uzastopnih pobjeda i izborila plasman u play-off, koji nikada nije odigran.

Sloboda je te 1999. godine imala šampionske ambicije, ali je pogibija Mustafe Hukića – Huke ostavila neizbrisivu prazninu koja, prema mišljenju mnogih, ni danas nije nadoknađena.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti