I BiH ima svog Paca Alcacera
S obzirom na minutažu, Prevljakovih devet golova u Bundesligi mogu se smatrati neviđenim čudom

Kad Prevljak igra, Prevljak i zabija

I BiH ima svog Paca Alcacera

Bh. napadač Smail Prevljak imao je tu nesreću da na dan kada je postigao četiri gola za jedno poluvrijeme, bečka Austria savlada Rapid sa historijskih 6:1 i tako mu preotme titulu fudbalske vijesti dana u Austriji.

Međutim, Prevljakov podvig zaslužuje i malo detaljniju analizu koja nas je brzo dovela do zaključka da je ovaj 23-godišnji Konjičanin neka bh. verzija Paca Alcacera, napadača Borussije Dortmund .

Možda je prema Prevljaku malo i nepravedno to što još uvijek nije nije zavrijedio bolji status u svom klubu. Godinama se nameće Salzburgu za koji zaista igra dobro, zabijao je kao na traci i na posudbi u Mattersburgu, ali mu se jednostavno ne da da postane jedan od glavnih igrača kluba iz Mozartovog grada. Dojam je da još uvijek nije postao dovoljno bitan u timu austrijskog šampiona, iako se i u ovakvoj ulozi snalazi odlično.

Nije to do Prevljaka, više do konkurencije koja je u Salzburgu paklena. Čudo je kako ovaj klub ne može da izbori Ligu prvaka a ima toliko kvalitetnih fudbalera s kojim je, između ostalog, prošle sezone stigao do polufinala Evropske lige, a ove sezone završio njenu grupnu fazu s maksimalnih 18 bodova u nimalo naivnoj grupi. Neki kažu da ih prati prokletstvo, da su umjetni i komercijalni klub zbog onog 'Red Bull' u nazivu, zbog toga što je zbog njih uništena nekadašnja Austria Salzburg... Pobornici takvih teorija će reći da to dolazi kao kazna.

Prevljaku je, za sada, suđeno da bude u sjeni Dabbura i Minamina, te da svoju šansu čeka sa klupe. Ono što je za njega sjajno je da svaku priliku iskoristi.

Bh. napadač nije starter ni na jednoj iole bitnijoj utakmici koju Salzburg igra, ali ima dobru minutažu u austrijskom prvenstvu. Ove sezone je već stigao zabiti devet golova u prvenstvu, iako je nastupio na 13 utakmica. Naglašavamo nastupio, a ne odigrao, jer je razlika između ta dva pojma povelika.

U austrijskoj Bundesligi, Prevljak u prosjeku postiže gol svakih 65 minuta, što je izuzetno. Prva asocijacija za efikasnost je španski napadač Paco Alcacer, koji za Borussiju u njemačkoj Bundesligi postiže više od gola po utakmici (11 golova, 10 utakmica), konkretno gol po poluvremenu - svakih 40 minuta.

Jedina je razlika što Alcacer često ulazi u igru u drugom poluvremenu i pogađa, dok Prevljak dobija priliku u startnoj postavi obično samo onda kada se trener Rose odluči za kombinovani sastav.

Za kraj, spomenut ćemo da je Smail Prevljak jedini uz Lea Messija koji je ovog vikenda dobio maksimalnu ocjenu 10,0 na SofaScoreu, pa i to nešto znači.

Top Komentari

Mepa
Prosinecki ne zove ovog momka, a neka je tu Kenan Kodro koji realno ne bi mogo igrat za Gosk.
22 1
Zoilomas
Samo naprijed
19 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi