I Euroliga zabranila igračima da igraju kvalifikacije za SP

Potvrdio prvi čovjek Eurolige Jordi Bertomeu

I Euroliga zabranila igračima da igraju kvalifikacije za SP

D. Rakanović

Prvi čovjek Eurolige Jordi Bertomeu izjavio je da klubovi iz elitnog evropskog takmičenja će slijediti primjer NBA lige i neće dozvoliti svojim igračima da igraju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

"Zajednički stav Eurolige i NBA lige odavno je poznat jer smo mi još prije godinu i po dana, u dogovoru sa čelnicima najjače lige svijeta, odlučili da igrači euroligaških klubova neće igrati kvalifikacije za Mundobasket. Ništa se po tom pitanju nije promijenilo. Dugo smo pričali o tome, ali pričaćemo i na posljednjem sastanku u julu, kada budemo pravili konačni kalendar za narednu sezonu", rekao je Bertomeu za španski radio Cadena Ser.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) donijela je prošle godine odluku da će se za Mundobasket od sada igrati kvalifikacije, koje će morati igrati i prvak svijeta. Upravo zbog će reprezentacija SAD-a biti sastavljena od igrača iz razvojne NBDL lige. 

"Možda ćemo donekle moći da im pomognemo oko ekipa i igrača koje igraju u Evrokupu, ali u slučaju Eurolige to će biti prosto nemoguće. Uostalom, ovo ne može da bude naš problem, nego problem onog ko je napravio ovaj apsurdan raspored, iako je znao da najbolji igrači neće moći da igraju", rekao je Bertomeu. 

Prema novom sistemu takmičenja FIBA-e, kvalifikacioni susreti će po prvi put biti igrani po uzoru na fudbalske, a kvalifikacije će trajati od novembra ove godine do februara 2019. godine.  

"Ne možete da prevarite navijače. Španski tim je španski tim i kao takav zaslužuje puno poštovanje. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo moraju da budu organizovane tako da najbolji pojedinci mogu da igraju, ali to sada nije moguće. Ovako, takmičenje je već devalvirano. Ne razumijem kako mogu tako nešto uopšte da pitaju Euroligu, dok NBA nisu ni pitali. Mi smo četiri godina ukazivali na ovo, nudili alternativna rešenja, ali razumijevanja s druge strane nije bilo", rekao je prvi čovjek Eurolige. 

Bertomeu je za kraj rekao da ne strahuje od mogućih sankcija FIBA-e, jer kako je rekao, to pravno nije moguće. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi