I Litva sitgla do polufinala Eurobasketa

Nisu briljirali, ali tu su

I Litva sitgla do polufinala Eurobasketa

Nisu briljirali na otvaranju prvenstva. Izgubili su od Srbije, protiv nas su bili na rubu eliminicije, ali malo po malo i Litvanci su stigli do polufinala. Realno, tamo gdje su ih i mnogi očekivali. U četvrtfinalu su savladali Italiju 81:77, rezultatski tijesno iako su mogli utakmicu puno ranije uvesti u mirnije vode.

Litvanci su krenuli na najbolji način. Lavrinovic je pogodio tricu, Seibutis i Kalnietis dvicu i vrlo brzo je Italija bila u zaostaku sedam poena. Kako su se stvari razvijale u prvoj četvrtini, činilo se kako bi Italija vrlo brzo mogla pasti. Kleiza je pogodio za +10 1:16 prije kraja četvrtine, međutim iznad površine Italiju drži Gentile i to tricom za podnošljivih 22:15, nakon prvih deset minuta.

Niti početak druge četvrtine nije ponudio ništa novo na parketu Stožica. 3:12 prije kraja Litva opet ima osjetniju prednost, 36:28, ali se Italija ponovo vraća iz teške situacije. Do kraja poluvremena Litvanci su ubacili četiri poena, pa je Italija stigla na pola koša zaostatka. Ako nisu Litvanci uspjeli da prelome utakmicu čitave tri četvrtine, jesu u četvrtoj.

Italija je skoro više od pet minuta ostala bez poena, pa je napokon Litva povela 72:58, četiri minute prije kraja utakmice. Italija je u završnici mini serijom 6:0, malo zaprijetila, ali Litvanci nisu dozvolili da se još jednom situacija zakomplikuje na parketu.

Kalnietis i Seibutis su vodili Litvu do pobjede, obojica su ubacila po 17 poena. Maciulis je dodao 13. Na drugoj strani daleko najbolji, bio je Belinelli sa 22 poena. Litavnci je imala stalnu prednost u skoku, na kraju i 13 skokova viška. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.