I Platini se raspituje za regionalnu ligu

Tomislav Karadžić prvi čovjek FSS tvrdi

I Platini se raspituje za regionalnu ligu

Ideja o osnovanju regionalne fudbalske lige po uzoru na košarkašku u kojoj bi osim klubova sa prostora bivše Jugoslavije nastupili i timovi iz Mađarske, Austrije ili Bugarske, sve je glasnija u fudbalskim krugovima Srbije, a glavni pokretač svih priča o tome je Tomislav Karadžić, predsjednik FSS.

Prvi čovjek srbijanskog fudbala naglasio je da je u Michael Platini, predsjednik UEFA-e zainteresovan za ovu ideju.  

„Nedavno se u Nyonu i Platini raspitivao o toj temi, ima li to sve skupa smisla. Prilikom njegova posjeta Beogradu početkom marta dublje ćemo analizirati stavove. Moje mišljenje je da rukovodstvo UEFA-e razmišlja o povećanju kvalitete nogometa na ovim prostorima i da shvaća da trenutno stanje i broj gledatelja nisu adekvatni našim potencijalima“, tvrdi Karadžić.

On je u razgovoru za Tportal demantovao izjave čelnih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, koji su u svojim medijima opovrgnuli razgovore o formiranju ovog takmičenja. Tvrdi da je zagovornik projekta te da je inicijativu razvio s Vlatkom Markovićem, predsjednikom HNS-a.

„Jasno je da nas kvaliteta srpske lige i liga u regiji tjera na razmišljanje o zajedničkom projektu. Mnogo je prepreka, ali problem s viškom termina bi se umanjio kad bismo pokušali krenuti s klupskim sistemom takmičenja. Vjerujem da bi se tako nešto bogato ekonomski stimuliralo“, započeo je Karadždić i otkrio da se sprema veliki regionalni susret na kojem će se raspravljati o fudbalskom ujedinjenju.

„Gospodin Marković nije mogao doći u Beograd, ali razgovarali smo prije desetak dana. U sljedećim mjesecima naći ćemo se s ostalim kolegama iz regije u Beogradu, Zagrebu, Budimpešti ili Bratislavi i vidjeti može li se naći rješenje. Ako ne može, treba i to otvoreno reći".

Selektor Srbije, Radomir Antić svoje je mišljenje o regionalnoj ligi izrekao prilikom trenerskog seminara u Banjoj Luci.

„Ne mislim da je regionalna liga izlaz iz sadašnje situacije, ali sigurno treba napraviti podobnu analizu o tome što bi ona mogla donijeti u nekom narednom periodu. Dobro je što se ta kompletna priča pokrenula i da se o njoj govori, međutim, da bi se išlo naprijed i bilo uz rame jakim fudbalskim zemljama u Evropi, potrebno je sadašnje stanje u fudbalu sagledati realno i tražiti izlaz iz njega“, istakao je Antić. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.