Ibišević i Džeko u glavnim ulogama
Džeko i Grafite za Wolfsburg su u ovoj sezoni postigli ukupno 40 golova

Najbolji napadački tandemi u Njemačkoj

Ibišević i Džeko u glavnim ulogama

Najbolji učinak od svih napadačkih tandema Bundeslige, u dosadašnja 22 kola imaju „topnici“ Hoffenheima, jesenjeg prvaka Njemačke, Vedad Ibišević (18 golova i sedam asistencija) i Demba Ba (11, 6), koji su zajedno zabili 29 golova, a uz to su upisali i 13 asistencija.

Da bh. internacionalci haraju jednom od najjačih svjetskih liga potvrđuje podatak da je na diobi drugog mjesta i naš drugi napadač, Edin Džeko (Wolfsburg), koji je naprosto eksplodirao ovog „proljeća“.

Džeko je, gledajući samo drugi dio sezone na diobi prvog mjesta najboljih strijelaca njemačke elite sa šest pogodaka, koliko je postigao i Mario Gomez (Stuttgart). Ukupno, Džeko je u ovoj sezoni 11 puta matirao protivničke golmane, a pri tome je upisao i osam asistencija. Kada se tome pridoda i učinak Brazilca Grafitea (14 golova i tri asistencije), topnici „vukova“ imaju ukupno 36 bodova (golovi i asistencije).

Vedo naj strijelac, Miske prvi asistent  Na tabeli najkorisinijih igrača Bundeslige vodi Ibišević sa 25 bodova, a naš povrijeđeni reprezentativac još uvijek i najbolji strijelac Bundeslige sa 18 golova.
Sa druge strane Misimović je najbolji asistent njemačke elite. Miske je upisao 11 dodovanja koja su prethodila golovima. Na diobi drugog mjesta po broju asistencija – 8, su šestorica igrača, među kojima i dvojica naših reprezentativaca, Džeko i Salihović. 
Isti broj bodova imaju i napadači Bayer Leverkusena, Patrick Helmes (16 golova i četiri asistencije) i Stefan Kiessling (9, 7).

Impresivna je statistika tandema Džeko – Grafite tokom cijele sezone u svim takmičenjima u kojima su nastupili (Bundesliga, DFB Kup i Kup UEFA). Ukupno u ova tri takmičenja postigli su ukupno 40 golova i pridodali 16 asistencija. Grafite je bio ubojitiji postigavši 21 gol, uz šest asistencija, dok je Džeko 19 puta zatresao protivničke mreže i pridodao deset asistencija.

Njemački mediji usporedili su Džeku i Grafitea, te došli do spoznaje da su oni sasvim različiti. Džekoje  visoki, tehničko verzirani napadač i sa 22 godine na početku je svoje karijere. Sa druge strane Grafite je mišićav, više uporan nego nadaren i sa 29 godina jedan je od iskusnijih u timu vukova.

Grafitie posebno profitira od Džeke, jer naš internacionalac trči, puno otvara prostor, i vrši pritisak na zadnju liniju. Praktično, obavlja sav posao, pa se Grafite može koncentrisati na davanje golova

“Edin je jedan dobar dečko i nevjerovatno jak napadač. Igrati sa njim je zadovoljstvo“, izjavio je Grafite.

Ni Džeko nije ostao „dužan“ Brazilcu:

„Kad je Grafite uz mene puno mi je lakše igrati. Onda nemam toliki pritisak Za moj razvoj je veoma važno kad on ponekad preuzme veći dio odgovornosti.“

Zanimljiva je i usporedba dvojaca naših reprezentativaca iz Hoffenheima i Wolfsburga. Ibišević i Salihović postigli su 23 gola i upisali 15 asistencija, dok su Džeko i Misimović zabili 17 golova, ali su sakupili više asistencija – 19. Šteta što je zbog povrede ligamenata za Ibiševića završena sezona i prije početka proljetnog dijela, jer sigurno je da bi njegov učinak iz kola u kolo bio sve veći...  


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.