Ibišević i Hajrović pogađali, Spahić i Pjanić pocrvenili

Učinak Zmajeva proteklog vikenda

Ibišević i Hajrović pogađali, Spahić i Pjanić pocrvenili

Od svih bh. reprezentativaca koji nastupaju u Bundesligi 15. kolo bilo je najsretnije za Vedada Ibiševića. Kapiten Stuttgarta u duelu sa Hannoverom bio je strijelac izjednačujućeg gola za 2:2 u prvom poluvremenu da bi u nastavku tim sa Mercedes-Benz Arene stigao do totalnog preokreta i slavio sa zasluženih 4:2. 

Bh. napadaču gol u ovom susretu bio je deveti ovosezonski i sada se nalazi na diobi drugog mjesta najboljih strijelaca Bundeslige zajedno sa Stefanom Kiesslingom i Marijom Mandžukićem, dok najbolji "topnik" lige Robert Lewandowski na svom kontu ima 11 golova.

Hoffenheim Sejada Salihovića upisao je svoju treću ovosezonsku gostujuću pobjedu, a tim iz Sinsheima slavio je na Commerzbank-Arena protiv Eintrachta rezultatom 2:1. Fudbaler sa najdužim stažom u ekipi TSG-a u igru je ušao u 79. minuti utakmice.

Najveći dobitnik u 15. kolu Bundeslige mogao je biti kapiten reprezentacije BiH Emir Spahić,koji je sa svojim Bayerom slavio sa minimalnih 1:0 na gostovanju kod vicepravaka Evrope Borussije iz Dortmunda. Ipak, crveni karton koji je Spahić zaradio nakon jednog duela sa Lewandowskim, a potom i koškanja sa Mkhitaryanom pokvario je totalno slavlje kapitena Zmajeva, čiji je tim jedini ostao, za sada, u potjeri za Bayernom koji im bježi četiri boda.

Iako je poveo u jednom od derbija 15. kola Schalke našeg Seada Kolašinca na kraju je sa 2:1 poražen na gostovanju kod Borussije M'gladbach, a talentovani reprezentativac naše zemlje na terenu je igrao do 81. minute ovoga meča kada ga je zamijenio austrijski reprezentativac Christian Fuchs. Schalke je sada šesta ekipa Bundeslige sa 24 osvojena boda.

"Gubitnik" kola u Bundesligi je svakako Ermin Bičakčić koji je odigrao samo 45 minuta u jedanaestom ovosezonskom porazu njegovog Braunschweiga koji je kod kuće poražen sa 2:0 od berlinske Herthe. Popularni Bićo na terenu je proveo samo jedno poluvrijeme zbog slomljenog nosa, a nije poznato koliko će bh. reprezentativac pauzirati zbog ove povrede. 

Mensura Mujdže još uvijek nema u sastavu Freiburga koji je u vikendu koji je iza nas doživio težak domaći poraz od Wolfsburga, bilo je 3:0 za Vukove.

Dvojica reprezentativaca BiH koji nastupa u popularnoj Cvajti ne mogu biti pretjerano zadovoljni. Jasmin Fejzić je u domaćem porazu Aalena od Padeborna "kasirao" četiri gola (4:2), dok je Adnan Zahirović gostujući remi (0:0) svog Bochuma u Karlsruheu odgledao sa klupe.

Najefikasniji bh. napadač u proteklim kvalifikacijama Edin Džeko u 79. minuti zamijenio je Yayu Tourea na gostovanju Manchester Cityja kod Southamptona, gdje su Građani remizirali odigravši 1:1. 

Veliku pobjedu nad velikim rivalom upisao je Stoke City i naš reprezentativni čuvar mreže Asmir Begović koji su na svom Britannia stadionu sa 3:2 savladali Chelsea. Iako, su dvije lopte završile u mreži bh. reprezentativca, pobjeda nad velikanom kakav je londonski tim uvijek je slatka.

U italijanskoj Seriji A se proteklog vikenda igralo 15. kolo, a rimski klubovi za koje nastupaju naša dvojica reprezentativaca upisali su polovičan učinak. Roma je u derbiju kola na Olimpicu u sa 2:1 savladala Fiorentinu, a Miralem Pjanić nije dočekao kraj susreta jer je dvije minute prija kraja isključen zbog drugog žutog kartona. Roma je tako nakon četiri remija u nizu konačno upisala pobjedu, a za liderom Juventusom zaostaje četiri boda. 

Vučicin gradski rival Lazio poražen je na gostovanju u Torinu sa 1:0, a svih 90 minuta u nebesko-plavom dresu na terenu je proveo Senad Lulić, ovoga puta na poziciji lijevog krila.

Gaziantep je uvezao i treću pobjedu u nizu, a na domaćem terenu sa 3:2 savladan je Trabzonspor. Haris Medunjanin odigrao cijeli susret za svoj tim, te u 57. minut susreta zaradio žuti karton, dok će Senijad Ibričić sa svojim Kayseri Erciyessporom tek večeras ugostiti Eskişehirspor.

U drugom rangu turskog fudbala Istanbul BB Edina Višće slavio je ubjedljivu pobjedu od 4:0 na gostovanju kod Boluspora, a nekadašnji fudbaler Žejezničara na terenu je proveo svih 90 minuta. Tim iz Istanbula je drugi sa 32 osvojena boda baš koliko ima i lider Ankaraspor.

Iako je bilo najava da bi se na gostovanju Genta u Liersu u sastav Indijanaca mogao vratiti bh. reprezentativac Ervin Zukanović, to se nije desilo, a Gent je slavio sa 3:1.

Razlog za veliko slavlje proteklog vikenda imao je Zvjezdan Misimović koji je zajedno sa Zlatanom Muslimovićem osvojio kineski FA Cup. Nakon što su u prvom susretu slavili sa 2:0, u revanšu je Misketov i Zlatanov Guizhou Renhe poražen sa 2:1 od Guangzhoua, ali je trofej na kraju završio u vitrinama ekipe bh. fudbalera.

Izet Hajrović je za vikend igrao veliki derbi sa Baselom, a gol za vodstvo Skakavaca postigao je upravo reprezentativac BiH. Ipak, slavu mu je ukrao Sio koji je pogodio za konačnih 1:1 u trećoj minuti sudijske nadokande. Grasshopper je sada treći sa tri boda zaostatka za liderom sa kojim se remizirao u posljednjem kolu.

CSKA je u okviru 19. kola ruske Premier lige poražen na gostovanju kod Krasnodara sa 1:0, a Elvir Rahimić nije ulazio u igru u redovima popularnih Armejaca koji su sada na petoj poziciji sa šest bodova zaostatka za vodećim Zenitom.

Rijeka je remizirala na Kantridi u lokalnom derbiju sa Pulom odigravši 3:3, a Zoran Kvržić je igrao do 74. minute. Hajduk Avdije Vršajevića svoj susret u okviru 19. kola 1. HNL igra večeras na gostovanju kod Zadra.

U Španiji se proteklog vikenda nije igrala liga, ali jeste Kup kralja u kojem je Elche našeg Miroslava Stevanovića remizirao na gostovanju kod Villarreala odigravši 2:2, iako je do posljednjih trenutaka gostujući tim imao vodstvo. Stevanovića nije bilo u sastavu njegove ekipe. 

U Ukrajini je pauza, a Toni Šunjić već odmara u rodnom Mostaru, baš kao što od BH Telecom Premijer lige odmara Asmir Avdukić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti