Ibišević: Razumijem izbjeglice, iz iskustva znam kako im je

Opširan intervju našeg napadača

Ibišević: Razumijem izbjeglice, iz iskustva znam kako im je

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Vedad Ibišević u ovoj sezoni igra kao preporođen u dresu Herthe. Sa svojim klubom se nalazi na trećem mjestu u Bundesligi, odmah iza Bayerna i Borussije, a sa šest postignutih golova dao je svoj doprinos velikom rezultatu u jesenjoj polusezoni.

Ibišević je, nakon katastrofalne sezone u Stuttgartu, pronašao svoju sreću u Berlinu, gdje ga cijene više nego u gradu Mercedesa. Naš fudbaler je u opširnom intervjuu koji je dao za jedan njemački list govorio o Stuttgartu, Herthi, reprezentaciji, Bosni i Hercegovini, ratu u njoj..,

"U karijeri sam imao mnogo oscilacija, od dana kad sam bio najbolji strijelac lige, do onih dana kad sam grijao klupu. Takav je fudbal, takav je posao. Ponosan sam što sam se vratio u staru formu nakon pada koji sam imao u Stuttgartu. Moram reći da nisam uvijek ja bio krivac za to, ali uvijek sam imao odgovor", započeo je Ibišević, koji je potom dodao da ne voli 'letjeti u oblake':

"Treći smo na tabeli i dobro nam ide, ali treba ostati na zemlji. Naučili su me da ne smijem biti bahat ni onda kada stvari idu odlično. To je ono što sam zadržao".

Vedad Ibišević je potom dao odgovor na pitanje koji će mu dan uvijek ostati u sjećanju.

"Živio sam u St. Louisu koji je 10.000 kilometara udaljen od Bosne i Hercegovine. Imao sam 18 godina i dobio sam poziv u mladu reprezentaciju BiH. Igrali smo protiv Slovenije, a moji roditelji su mi platili avionsku kartu. Došao sam i sjedio na klupi, a onda sam dočekao svoju šansu i postigao gol. Pobijedili smo sa 2:0, a na tribinama je zbog otvaranja stadiona bio i Michael Platini. Kasnije sam dobio poziv u PSG i tako je sve krenulo".

Osim o fudbalu, Ibišević je mnogo govorio o ratnm zbivanjima u Bosni i Hercegovini, koju je sa svojom porodicom napustio kao dječak.

"Odlazak iz domovine je bio put u nepoznato za moje roditelje. Ja sam bio dijete i nisam bio svjestan svega što se događa. Imao sam prijatelje u Tuzli i, da su mene pitali tada, ostao bih u Bosni. To vrijeme je bilo teško za sve, a moj djed je bio jedna od prvih ratnih žrtava u mom rodnom gradu Vlasenici".

"Otišli smo u SAD, gdje je započeo novi život. Iz iskustva znam da izbjeglicama nije lako, pa zbog toga potpuno razumijem današnje izbjeglice. S njima se suosjećam jer znam da niko ne napušta svoj dom dobrovoljno. Naravno, razumijem i da je državama teško primiti toliki broj ljudi odjednom, ali treba biti human".

Vedad Ibišević je govorio i o nekim vedrijim temama, a posebno je zanimljivo bilo kada mu je novinar otkrio sličnost koju ima sa Manuelom Neuerom.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Moja sličnost sa Manuelom Neuerom? Nisam znao da smo debitovali u istoj utakmici u Bundesligi. Sjećam se utakmice Aachena i Schalkea, ali zaista nisam znao da je i on tada debitovao. Manuel je nevjerovatan golman, ali sam i njega savladao", uz smijeh je zaključio Vedad Ibišević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi