Idealni tim Bundeslige grupne faze SP-a bez Zmajeva

Najboljih jedanaest

Idealni tim Bundeslige grupne faze SP-a bez Zmajeva

Okončana je grupna faza ovogodišnjeg Mundijala nakon koje su fudbalski reprezentatavci Bosne i Hercegovine, kao jedinog debitanta, spakovali kofere i vratili se u domovinu, a zvanična internet stranica Bundeslige (bundesliga.de) odabrala je idealnu postavu grupne faze Svjetskog prvenstva.

Naravno, pomenuti portal idealnih jedanaest sačinio je isključivo od igrača koji svoj fudbalski hljeb zarađuju u najelitnijem njemačkom fudbalskom rangu.

Iako čak petorica Zmajeva (Salihović, Ibišević, Mujdža, Bičakčić, Kolašinac i Spahić) nastupaju u kubovima iz Bundeslige, njihove igre nisu bile na tom nivou da bi zauzeli mjesto među idealnih jedanaest nakon grupne faze.

Prema izboru budesliga.de najbolji golman koji nastupa u Bundesligi u prva  tri kola bio je Manuel Neuer (Njemačka/Bayern Munchen). Čuvar mreže njemačkog prvaka u dvije utakmice sačuvao je svoju mrežu, a zaustavio je 82% svih udaraca upućenih ka njegovom golu.

Odbrambenu liniju s desna na lijevo čine Fabian Johnson (SAD/TSG Hoffenheim), Daniel van Buyten (Belgija/Bayern Munchen), Mats Hummels (Njemačka/BVB) i Junior Diaz (Kostarika/Mainz).

Desni bek reprezentacije Sjednjinjenih Američkih Država, koji je saigrač naših Sejada Salihovića i Ermina Bičakčića, uputio je najviše centaršuteva  u redovima američkog tima, uz svega jedan napravljen faul u tri utakmice. Iskusni Bayernov defanzivac Daniel van Buyten je sa 82% dobijenih duela najjači igrač iz Bundeslige u ovom statističkom segmentu, uz podatak da je i napravio svega jedan prekršaj tokom grupne faze. Mats Hummels ima tek 10% pogrešnih pasova, dok je iz 60% svojih duela izašao kao pobjednik. Junior Diaz iz Mainza je Kostarikanac sa najviše dodira lopte (175) u svom timu, a uz to je upisao i jednu asistenciju u meču protiv Italije.

U formaciji 4-3-3 veznu liniju ovog idealnog tima grupne faze čine Toni Kroos (Njemačka/Bayern Munchen), Luiz Gustavo (Brazil/VfL Wolfsburg) i Andres Guardado (Meksiko/Bayer Leverkusen).

Veznjak Bavaraca u tim je uvršten vjerovatno zbog podatka da je imao najviše dodira sa loptom od svih fudbalera tokom SP-a (332), a pored toga upisao je i dvije asistencije. Brazilac Gustavo gotovo da je nepogrešiv u predaji lopte od 115 upućenih pasova, tek dva su promašila svoje krajnje odredište (97% uspješnosti). Meksikanac Guardado dao je svoj prvi gol na Mundijalima ikada, a uz to je "slavio" u 63% duela u napadu.

Napadački trio čine Bavarci Arjen Robben (Holandija/Bayern Munchen), Thomas Muller (Njemačka/Bayern Munchen) i Xherdan Shaqiri (Švicarska/Bayern Munchen).

Holandski reprezentativac uvrštavanje u idealni sastav grupne faze zaradio je titulom najboljeg strijelca grupe B (3 gola) koju dijelu sa zemljakom Van Persiejem, a ka golu je šutirao 11 puta, najviše od svih fudbalera pod komandom Louisa van Gaala. Robbenu društvo u napadu pravi timski kolega Thomas Muller. On je iz svega sedam udaraca ka golu pogodio četiri puta, a sa četiri pogotka dijeli prvo mjesto na listi najboljih strijelaca dosadašnjeg dijela Mundijala.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

I posljednji u vrhu napada "top team" grupne faze Svjetsog prvenstva je klupski saigrač prethodne dvojice fudbalera. Xherdan Shaqiri je to mjesto zaslužio hat-trickom protiv Hondurasa, jubilarnim 50. na Mundijalima. Reprezentativac Švicarske je najviše od svih fudbalera iz Bundeslige šutirao na gol u prve tri utakmice, čak 16 puta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.