Janković otkrio šta mu je telefonskim putem rekao Ilinković: "Neka to ide njemu na čast"
Video: Dino Kurbegović

Odlučio da igra za Hrvatsku umjesto za BiH

Janković otkrio šta mu je telefonskim putem rekao Ilinković: "Neka to ide njemu na čast"

Edmir Škorić, foto: Dino Kurbegović

U21 reprezentacija Bosne i Hercegovine igra protiv Slovenije na Grbavici, a zatim sa Austrijom u gostima u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Igor Janković, selektor naše mlade reprezentacije, govorio je za SportSport.ba o pripremama, spomenutim utakmicama, ali fokus je bio na igraču koji je odlučio okrenuti leđa BiH, te nastupiti za Hrvatsku.

"Klasična priprema pred kvalifikacioni ciklus. Činjenica je da je do utakmice jako malo vremena. Imamo igrače koji su igrali u zadnja tri dana. Prva dva dana smo iskoristili za rekuperaciju i evo danas imamo prvi trening taktičke prirode. Sve snage usmjerene su na reprezentaciju Sloveniju. Želimo se što bolje spremiti i taktički i psihološki da bismo na toj utakmici bili pravi. apravili bismo sebi dobru uvertiru i vjetar u leđa pred Austriju ako pobijedimo protiv Slovenije", rekao je Janković za SportSport.ba.

Jedna od glavnih tema bio je Silvio Ilinković. Mladi veznjak Rijeke nije se pojavio na reprezentativnom okupljanju jer je odlučio promijeniti dres, pa će umjesto za BiH igrati za Hrfvatsku. Ilinković je dobijao poziv u sve selekcije, od U-15 do U-21, šansu je dobijao gotovo uvijek i svi su vjerovali da je potencijal i za 'A' selekciju naše zemlje.

Promijenio je 20-godišnjak mišljenje, te je sada priča oko reprezentacije BiH prema svemu sudeći i završena. Ilinković je nastupao za mlade selekcije Širokog Brijega i Rijeke, a zatim i za prvi tim Riječana. Bio je na posudbi u Rijeci, a kasnije i u Zrinjskom.

Oglasi

Umjesto Ilinkovića poziv je dobio mladi veznjak Sarajeva Muhamed Buljubašić, a selektor Janković bio je direktan kada je govorio o "izdajici".

"Danas se cijeli dan piše vezano za tu temu. Mediji brzo sve saznaju. Ilinković je svojim partijama u prethodnom periodu zaslužio dres reprezentacije, dobio je poziv kao i svaki prethodni put. Nije se odazvao na poziv već je telefonski isključivo javio meni i rekao da je odlučio sa porodicom da promijeni reprezentativni dres. Neću ništa ružno reći o igraču, želim mu svu sreću, ali trenutak samog otkazivanja i generalno postupak nije nimalo fudbalski ni profesionalan, ali to njemu neka ide na čast".

Tarik Muharemović, igrač Juventusa, prebačen je u A reprezentaciju...

"Moja neka misija od samog početka, a dugo sam radio i u A reprezentaciji, je da u ovom periodu napravimo plejadu mladih igrača i kvalitetnih fudbalera koji treba da zakucaju na vrata A reprezentacije. Pokušavamo na iskren i pošten način da odabiramo igrače za reprezentaciju i da samo najkvalitetniji dobijaju poziv. Raduje nas da je Tarik bio na treningu A reprezentacije. Bitno je istaći da sam ja neke igrače iz U19 selekcije prekomandovao u ovu U21 reprezentaciju. A reprezentacija je vrh piramide i nama je neka čast da se neko iz ove selekcije prebaci u A reprezentaciju".

Ostaje li u A reprezentaciji Muharemović?

"Stručni štab A reprezentacije će odlučiti o tome. Bit ćemo zajedno i odlučit ćemo šta je najbolje sada za njega i za reprezentaciju".

"Imamo dosta izjednačenu reprezentaciju i dosta kvalitetnih mladih igrača. Mi smo mala zemlja, nemamo baš po 50 ili 60 kvalitetnih igrača da mogu adekvatno odgovoriti. Sigurno da nas neke stvari raduju, ali isto tako je činejnica da izostanci nekih važnih igrača sada otvaraju mogućnost drugim momcima koji su ovdje".

"Dobili smo ih u prijateljskoj utakmici. Reprezentacija Slovenije je kvalitetna, ima dobrog selektora, ali mislim da se dosta nas pita. Imamo se čemu nadati na Grbavici ako budemo pravi", rekao je na kraju selektor mladog tima.

Top Komentari

Samo_Realno
Ma sta ce nam , imamo mi ovakvih koliko hoces , .
3 0
rabodimis
Od nekadasnjih generacija vrhunskih sportasa, muzicara, glumaca, politicara, ponosa rec da si iz BiH-a do danasnjih generacija ubica, izdajnika, s*paka, lopova, klosara, lazova, glupana... Prodje nam zivot u sistemu "Da Bog da imao pa nemao", svaki dan novi crnjak i novi izdajnik.. Ko nas je kleo nije dangubio sekunde jedne.. Prezivjeli smo 70 vrsta pakla u ovih zadnjih 35 godina, i djavola smo postidjeli i protjerali.. 'ta ce on mozemo mi gori bit 300 puta..
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi