Igrač bez kluba ne ide u Brazil jer je Hrvat?

Hoćemo li i Zmajeve birati po nacionalnom ključu?

Igrač bez kluba ne ide u Brazil jer je Hrvat?

Adnan Beganović

"Ne želim da me se shvati pogrešno, da sam nacionalist, jer nisam. Imam prijatelja svugdje i svoju zemlju volim kao i bilo tko iz Sarajeva. Ali, još prije dva mjeseca dobio sam informaciju kako u Brazil može ići samo jedan Hrvat i izgleda da će tako biti", za zagrebačke Sportske novosti između ostalog je izjavio nekadašnji bosanskohercegovački reprezentativac Boris Pandža.

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine danas su otputovali u Sjedinjene Američke Države, odakle će se zaputiti u Brazil gdje će po prvi put učestvovati na velikom takmičenju.

Da njihov odlazak na smotru najboljih svjetskih selekcija ostane u drugom planu pobrinuo se nekadašnji reprezentativac Boris Pandža, koji je u posljednje dvije godine odigrao, ni manje ni više, nego 15 prvenstvenih utakmica u Mechelenu i Gorniku, te pet u reprezentaciji. Još jednom se tako u Bosni i Hercegovini, kad ponestane pravih argumenata i mogućnosti da se oslone na vlastiti kvalitet, nezadovoljnici pozivaju na nacionalnu ugroženost.

Defanzivni fudbaler svojom skandaloznom izjavom datom hrvatskim medijima razočarao je većinu bosanskohercegovačkih navijače, koji su ga bodrili i kada mu nije išlo najbolje. Otkrio je Pandža kolegama iz susjedne Hrvatske kako je prije dva mjeseca od svojih insidera saznao kako će u Brazil ići samo jedan fudbaler hrvatske nacionalnosti. 

Možda bi mu sportska javnost i povjerovala da par dana prije objavljivanja spiska Pandža za naš portal nije govorio mnogo drugačije.

"Naš selektor petog maja objavljuje spisak igrača za SP. Shvatam da moram igrati u Gorniku ako želim biti tamo. Selektor ima jasan stav, na Mundijal idu igrači koji igraju u svojim timovima", izjavio je Pandža 30. aprila za SportSport.ba.

Nije tada nekadašnji reprezentativac govorio o Hrvatima, Srbima, Bošnjacima. Nadao se, kao što se i svaki sportista treba nadati, da će dobiti poziv za Mundijal. I kada se to nije desilo Pandža je okrenuo priču, ali SportSport.ba i ostali bosanskohercegovački mediji mu po svemu sudeći nisu odgovarali za iznošenje njegove istine. Okrenuo se Pandža susjedima, koji prije mjesec dana možda nisu ni znali za koga igra. A, i zašto bi?

Međutim, to nije sve. Nekadašnji ljubimac bosanskohercegovačkih navijača u svom intervju je bez ikakvog ustučavanja prozvao selektora i čelnike saveza, kojima je između redova zamjerio što su "pili kafu" sa roditeljima Seada Kolašinca.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Pozivao se Pandža na svoj dugogdišnji staž u reprezentaciji, koja mu je itekako pomogla da se finansijski obezbijedi, da osigura koliko-toliko lagodan život sebi i porodici.

Istina, o Sušićevom spisku dalo bi se raspravljati, mnogo je razočaranih, s većim ili manjim pravom, ali niti jedan igrač nije nisko pao, kao što je pao Pandža.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.