Igrači oba tima poste, pa donijeli odluku da se utakmica igra od 23 sata - završit će oko 1 ujutro

Afrička Liga prvaka

Igrači oba tima poste, pa donijeli odluku da se utakmica igra od 23 sata - završit će oko 1 ujutro

Edmir Škorić

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, a ovu obavezu shvaćaju veoma ozbiljno i muslimani nogometaši širom svijeta.

Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana.

Ove godine ramazan je počeo 22. marta, a kako se igraju završnice u većini liga, neki od nogometaša muslimana suočeni su da poste za vrijeme važnih utakmica. No, u mnogim ligama se dosta vodilo računa o tome.

Sve engleske lige, kao i službenici, dobile su instrukcije da dopuste igračima da prekinu post tokom večernjih utakmica za vrijeme ramazana

Takav slučaj, nažalost, nije u Francuskoj, gdje neće igrači imati priliku da u toku utakmice prekinu post. Ta pravila se razlikuju.

U Tunisu će snage odmjeriti Esperance Tunis i Chabab Belouizdada u 6. kolu afričke Lige prvaka, a klubovi su dobili dopuštenje da meč počne tek u 23 sata po lokalnom vremenu, te će trajati do 1 sat ujutro.

Za one sa ovih prostora koji bi voljeli da pogledaju utakmicu, napominjemo da će početi u ponoć po srednjoevropskom računanju vremena.

Odluku su donijeli zbog činjenice da igrači i jednog i drugog tima poste i žele da igraju nakon iftara.

Tuniški klub je lider grupe D sa 10 bodova, dok Alžirci imaju devet bodova, ali pošto je zadnje kolo, a utakmica Zamaleka i Al-Merreikha je već ranije završena, spomenute ekipe mogu biti potpuno rasterećene jer su izborile plasman u nokaut fazu.

S obzirom da će u međuvremenu iftariti, bit će siti i svakako mnogo lakše će im biti na terenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti