Igrao i Robert Prosinečki: Parižani priželjkuju 1993.
PSG je 1993. imao ekipu snova: Lama, Ginola, Weah, Valdo...

Epski meč s Realom na Parku prinčeva

Igrao i Robert Prosinečki: Parižani priželjkuju 1993.

Postoje legendarne utakmice koje se ne zaboravljaju, koje su historijske, epske. Takva jedna se desila 18. marta 1993. godine, Paris Saint Germain se susreo sa Real Madridom na Parku prinčeva pred 46.000 gledalaca.

Bio je to revanš četvrtfinala Kupa UEFA. Nakon što eliminirali PAOK, Napoli i Anderlecht, klub iz Grada svjetlosti prvi put u svojoj historiji tražio je za polufinale nekog evropskog takmičenja, ali zadatak je bio više no delikatan. U prvoj utakmici na Santiago Bernabeu, David Ginola i njegovi saigrači izgubili su 3:1.

Teoretski, pobjeda od 2:0 protiv Reala bila im dovoljna da prođu dalje. Da bi to uradio, Artur Jorge, tadašnji trener PSG-a, izveo je ultranapadaču postavu koju su činili Valdo, Weah, Ginola i Simba. Sredinu terena su držali Le Guen i Guerin, a posljednji bedem pred golom Bernarda Lame sačonjavali su Sassus, Ricardo, Kombouare i Colleter. Sudija je bio slavni Mađar Sandor Puhl.

Real je istrčao također s velikanima, među kojima je bio i naš aktuelni selektor Robert Prosinečki. Hierro, Michel, Luis Enrique, Butagueno, Zamorano...

U 33. minuti George Weah je načeo mrežu gostiju i prepolovio posao svojoj ekipi. Rezultat se do poluvremena nije mijenjao. Artur Jorge izbacio je Simbu, a ubacio Daniela Brava, meč se približavao kraju, 81. minuta je istjecala, a onda je na povratnu loptu natrčao David Ginola i zabio pod prečku za 2:0. PSG je išao dalje, ali trebalo je još da se igra.

Dok su Madriđani pokušavali sve da dođu do gola, primili su još jedan. U 89. Valdo je nasamario čuvara i zabio za 3:0. Čekao se posljednji sudijski zvižduk, no prije njega uslijedio je hladan tuš: Ivan Zamorano je iskoristio centaršut iz slobodnjaka i u 92. zabio za 3:1! Parižani su bili iscijeđeni i niko nije mogao očekivati da će u produžecima napraviti išta.

Ipak, desilo se nešto što do tada nije. U 96. minuti Antoine Kombouaré je oštar centaršut Valda iz slobodnjaka iskoristio i glavom zabio za 4:1.

Pariz je uspio! Rođena je legenda o "Casque d'Or".

"To su stvari koje doživite samo jednom u svom životu, nikada nisam doživio takvo nešto, ni prije ni poslije. Takve scene radosti, ludila... To je bila neka druga dimenzija", povjerio se Kombouaré 2015 u intervjuu RMC Sportu.

Iako su u polufinalu eliminirani od Juventusa, ta noća jedna je od najljepših u kratkoj historiji PSG-a.

Bolji omjer od Reala

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Interesantno je da je PSG uspješniji ili bolje rečeno voli da igra protiv Real Madrida u eliminacionim fazama. Osim 1993. eliminirali su ih i godinu poslije, no problem je što se Pariz nikada nije sastajao s ozbiljnim Realom kakav je recimo Zidaneov.

Može li Unai Emery koji je 1993. imao 21 godinu večeras proizvesti "masterplan" sličan Arturu Jorgeu te nakon 25 godina ponovo biti koban po Madriđane. "Sveci" priželjkuju da može, imaju isti rezultat iz prvog meča osmine finala Lige prvaka pa s pravom zazivaju 1993...

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi