Ili igraš i pobjeđuješ ili letiš vani
Da li mu je trebao povratak na klupu ?

Rezime dana

Ili igraš i pobjeđuješ ili letiš vani

M. Maksimović

To smo dečekali na ovom Svjetskom prvenstvu. Aktuelni prvak, selekcija Italije je završila nastup osvojivši svega dva boda, ne ostvarivši niti jednu pobjedu u tri utakmice, pa ni u onoj protiv Novog Zelanda.

Marcello Lippi je išao stopama Raymonda Domenecha pa ni njegovoj reprezentaciji nije bilo spasa. Bez obzira što je to Italija. Svi su očekivali da će već standarno provlačenje ići kako turnir bude odmicao, ali ovaj put u Južnoj Africi nije išlo.

Italija bez Tonija, Tottija, Grossa, Cassana, Del Piera, ili Italija sa petoricom igrača Juventusa koji je bio tek sedmi na kraju prvenstva, ili recimo sa dvojicom iz Udinesea koji je bio tek na 15. mjestu. Italija bez velikih faca, jednog pravog vođe ništa nije napravila i ide kući, zasluženo jer ime ne igra, ili igraš i pobjeđuješ, ili te nema. Možda je i sam Lippi pogriješio što se ponovo vratio na klupu nakon dvije godine pauze.

Slovaci su u svom prvom nastupu, odmah ušli u osminu finala preko jedne Italije, jednostavno uzevši ponuđeno. Reprezentacija koja u svojim redovima ima nekoliko igrača koji su nosili ili nose dres velikih ekipa, ali u kojoj je na površinu isplivao jedan Robert Vittek inače igrač Lillea. Protiv Novog Zelanda i Paragvaja je to sve izgledalo dosta skromno, slabo, protiv Italije i previše dobro, pa je sredina između tih nastupa možda i prava kvaliteta Slovačke.

Paragvaj je nastavio dominaciju selekcija iz Južne Amerike, jer su oni treći koji nakon Urugvaja i Argentine završili takmičenje u grupi kao prvi. Vrlo su opasni i u nastavku će biti izuzetno tvrd orah za svakog protivnika. Novi Zeland zaslužuje čestitke iako nije izborio osminu finala, međutim i ovo što je ostalo iza ove ekipe je više nego dobro. Tri utakmice bez poraza, tri boda, manje su osvojili Francuska, Nigerija,Alžir, Srbija, Kamerun, Italija....

U grupi E je Japan završio na drugom mjestu iza Danske i Kameruna i to potpuno zasluženo. Kada je trebalo najviše, oni su to i pokazali protiv Danske, potvrdivši da uz uvijek sjajnu fizičku spremu na ovom prvenstvu mogu ponuditi i još nešto. Oni u nokaut fazi nemaju šta izgubiti, ali ako budu riskirali mogu dobiti puno.

Holandija je uzela svih devet bodova, protiv Kameruna je odigrala najbolje, pa izgleda se njihova forma popravlja što odmiče turnir, ali vidjet ćemo kako će to izgledati dalje. Vjerovatno Slovačku nisu ni sanjali u prvoj narednoj utakmici. Danci su ostali tu negdje iako se ne može reći da su podbacili, ali oni po svemu sudeći nakon ovog prvenstva idu na jednu laganu smjenu generacija, protiv Japana su pretrčani i to je ono najgore što se može dogoditi jednoj selekciji.

Kamerun je ostao na nuli, rezultatski odavno nije bio lošiji, a svakako je najveći krivac selektor Le Guen koji je morao izvući više i napraviti više sa ovom selekcijom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.