Ima li kraja cirkusu zvanom N/FSBiH?
Krovna kuća bh. fudbala ponovo je na rubu propasti

Sve je dobro što se dobro svrši

Ima li kraja cirkusu zvanom N/FSBiH?

Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza JEDNOGLASNO se usprotivio prijedlogu iz UEFA i FIFA o ukidanju Predsjedništva i uvođenju jednog predsjednika.

To je već stara informacija. Također nije ništa novo kada kažemo da čelnici bh. fudbala svjesno guraju ovaj sport, klubove i fudbalere u ovoj zemlji u propast. I šta? Nikom ništa, može im se. Ili?

UEFA i FIFA jasno su i decidno rekli: Ili će biti po našem, ili vas neće biti! Otprilike tako glasi prevod diplomatski uvijene poruke koju su čelnici međunarodnih fudbalskih federacija ostavili prilikom svoje posjete Sarajevu.

Suspenzija i isključenje


"UEFA ima dva načina za sankcionisanje ovakvih i sličnih situacija. Jedna je suspenzija, a druga isključenje iz međunarodnih fudbalskih federacija. Mi se iskreno nadamo da će Skuptšina N/FSBiH prepoznati ozbiljnost situacije i dnijeti pravu odluku. U protivnom bi mogle biti sprovedene određene mjere kažnjavanja. Nadam se da to toga neće doći", kazao je za SportSport.ba predstavnik UEFA u pregovorima oko novog statuta N/FSBiH Marcel Benz.

Ne zna Benz s kim ima posla. Ili zna. Zna sigurno! I nije ga briga. Neće ni UEFA ni FIFA biti na nekom posebnom gubitku budu li primorane implementirati sanckije prema bh. Savezu.

"Imate dobru reprezentaciju. Bilo bi je šteta suspendovati", kaže Benz.

Njih nije briga


Slažemo se. Imamo sjajnu reprezentaciju. Imamo i solidne klubove, koji životare, nadajući se da će odigravanjem nekoliko utakmica u evropskim takmičenjima zaraditi koji euro. Uzeće njima to Sulejman Čolaković, Bogdan Čeko, Iljo Dominković i društvo. Nije njih previše briga.

Kako drugačije objasniti izjave članova Predsjedništva N/FSBiH na konferenciji za medije prilikom posjete predstavnika UEFA-e i FIFA-e, kada su Čolaković, Čeko i Dominković pjevušili kako je "najbolje za bh. fudbal uvođenje jednog predsjednika" (Čolaković), kako je "približeno 95 odsto stavova" (Čeko), te kako " se moraju uložiti dodatni napori kako bi se prihvatili prijedlozi UEFA i FIFA" (Dominković).

Jednoglasni u (gotovo) svemu

Nekoliko dana poslije, svi oni (sa izuzetkom Dominkovića, koji nije prisustvovao sjednici IO), dignu ruku i JEDNOGLASNO usvoje izjave prema kojoj Izvršni odbor nije za ukidanje Predsjedništva!? Jebo lud zbunjenog, da izvinete.

I šta reći nakon svega? Stavrno je dosta gospodo! Dosta je bilo laganja, izvlačenja i uvlačenja, spletki i kompromisa. Dosta je bilo i vas. I previše. Zavili ste bh. fudbal u crno. U očima međunarodne fudbalske zajednice kotiramo kao korumpirani i nesposobni. Savez se nalazi pred bankrotom, finansijskim i moralnim. Zaista je dosta!

Zatvorena vrata


Da je sreće, pa da u Savez dođu sposbni ljudi, koji žele nešto napraviti. Nekadašnji predsjednik N/FSBiH Jusuf Pušina u razgovoru je za SportSport.ba prije više od tri mjeseca kazao:

"Prije svega, potrebno nam je ukidanje tročlanog Predsjedništva i uvođenje institucije jednog predsjednika, koji bi imao svoje odgovornosti i ovlasti".

I u pravu je. Znamo to svi. Znaju to i UEFA i FIFA. Ne znaju samo ljudi koji kroje sudbinu bh. fudbala.

Imaju li u bh. Savezu mjesta legendarni Ivica Osim? Može li Sergej Barbarez konačno dobiti priliku. Ne može. Zbog vas gospodo. Legende bh. fudbala, kakvi su Barbarez, Osim, Kodro, Bolić i mnogi drugi otjerani su od bh. fudbala. Vi ste ih otjerali kako bi na miru mogli raditi ono što najbolje znate. Žargonski rečeno - palamuditi.

Srednji prst UEFA-i i FIFA-i


Čelnici Saveza odavno su izgubili i obraz i dostojanstvo i sve što se moglo izgubiti. Sada žele udariti završni pečat na svoju vladavinu i potpuno u crno zaviti bh. fudbal.

Prema informacijama do kojih smo došli, delegati Skupštine će ipak, nadajmo se, izglasati prihvatanje novog prijedloga statuta Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Ali, zašto se onda Izvršni odbor sedam dana prije održavanja Skupštine JEDNOGLASNO protivi ukidanju Predsjedništva?

Zato što čelnici N/FSBiH ne žele nikakve promjene. Zašto bi i željeli? Njima je dobro i ovako. Zaštićeni su od uplitanja politike (barem načelno), sa velikim dotokom novca i samovladom, čelnici bh. Saveza mogu šta hoće. Mogu, recimo, otjerati gotovo sve legende bh. fudbala ili pokazati srednji prst UEFA-i i FIFA-i.

Sadašnje stanje ne odgovara nikome drugom. UEFA i FIFA su rekle to javno. Navijači BiH to odavno govore. Kodro, Barberez, Bolić i Papac također. I selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić kazao je kako mnogo toga ne štima unutar N/FSBiH. Papetu nije trebalo dugo da shvati gdje je došao.

A mi? Mi odavno znamo gdje i smo i šta smo. Samo ne znamo šta ćemo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.