Ima li kraja ratu na bh. ulicama?
Foto: Forum SportSport.ba

Nove nemile scene na našim ulicama

Ima li kraja ratu na bh. ulicama?

Hercegovina je jučer ponovo bila centar „navijačkih“ sukoba. Nakon Širokog Brijega prije pola godine, jučer je i Konjic, bar nakratko, sličio na Belfast. Srećom s manjim posljedicama.

U ovom trenutku teško je donositi bilo kakve zaključke, ko je kriv i ko je prvi počeo, ali je činjenica da iz Širokog Brijega i slučaja „Vedran Puljić“ nismo ništa naučili. Optuživati bilo koga ne bi bilo dobro, dok je policijska istraga još u toku, ali situacija na našim ulicama na dan kada se igra neka fudbalska ili nogometna utakmica postaje nesnošljiva.

Policijska istraga je jedno, a moralna spoznaja nešto sasvim drugo. Kakvu god izjavu dobijemo iz MUP-a HNK-a, jedno je sigurno, svi smo krivi i za Široki Brijeg i za Konjic. Od medija, države, roditelja, škole, politike do policije.

Nakon sukoba koji se desio na mostu, usred grada Konjica, teško je bilo slušati priče očevidaca. Jedan od očevidaca je za naš portal ispričao priču, koja bi se mogla uporediti s pričom iz američkih filmova.

„Slučajno sam prolazio preko mosta i sve je bilo normalno. Odjednom se pored mene zaustavio kombi, koji je išao iz pravca Sarajeva i počeli su izlaziti neki momci, iz drugog pravca se očula galama, okrenuo sam se i vidio da je na drugoj strani mosta, iz pravca Mostara također parkiran kombi pored kojeg su stajali momci s palicama i drvenim letvama. Krenuli su jedni prema drugima i gotovo na polovici mosta se sreli i počeli se tući. Sve je ličilo na scene iz filmova. Srećom brzo je stigla policija i spriječen je veći sukob. Mislio sam da je to sve, ali kasnije sam čuo da se desio incident i nekih 500 metara niže u ulici Kolonija gdje su se ispred prodavnice sukobile dvije grupe huligana. Ne znam šta da kažem, izgledalo mi je sve kao dobro isplanirano“, rekao nam je jedan od očevidaca jučerašnjeg sukoba na konjičkim ulicama.

Policija je privela oko 40 „navijača“ Zrinjskog, jedan od policajaca nam je rekao da se među privedenim nalaze i četvorica „navijača“ Sarajeva, ali je to neprovjerena informacija, jer je glasnogovornik MUP-a HNK-a, Srećko Bošnjak izjavio kako među privedenim nema niko iz Sarajeva.

Iz PU Konjic nam nisu htjeli dati nikakve izjave, dok tužitelj ne završi svoj posao. U bolnici u Konjicu je primljeno nekoliko povrijeđenih osoba, a vozač razbijenog kombija Omer Sefer, rođen 1949. godine zbog težih povreda je prebačen u KCU u Sarajevu. U narednim danima će se znati više o ovome, ali je jedno sigurno, ovome se mora stati u kraj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.