Inicijativa 4R: Savezu 60 minuta na LED displejima po svakoj utakmici, klubovi nezadovoljni

Sponzorima saveza 2/3 kompletnog reklamnog prostora?

Inicijativa 4R: Savezu 60 minuta na LED displejima po svakoj utakmici, klubovi nezadovoljni

Adnan Beganović

Predsjednici fudbalskih klubova Velež, Željezničar, Sloboda, Sarajevo i Tuzla City danas su u Tuzli održali sastanak na kojem su predstavili inicijativu 4R (za reformu, ravnopravnost, razvoj i regularnost) fudbalskog takmičenja u Bosni i Hercegovini.

Već duže vrijeme određeni broj klubova nezadovoljan je odnosno Fudbalskog saveza prema njima, a danas su svoje nezadovoljstvo "pretočili" u inicijativu. Usvojili su osam Zaključaka, a u jednom od njih su između ostalog pozvali Savez da preispita ugovor sa generalnim sponzorom Premijer lige Mtelom za koji smatraju da je štetatn po klubove, pogotovo ono koji raspolažu svojim LED panelima.

A, o čemu se zapravo radi i zbog čega su nezadovoljni klubovi?

Naime, u jednom od članova Ugovora potpisanog između klubova i Saveza navodi se da klubovi imaju pravo na 30 minuta prostora na LED sistemu, dok na preostalih 60 minuta pravo ima Savez, odnosno generalni sponzor.

"Klub će bez naknade za potrebe kluba na svakoj utakmici Premijer lige i Kupa imati mogućnost da koristi 30 minuta marketinških reklama na LED sistemu, čime stiče mogućnost da obezbijedi dodatne prihode kroz sopstvene marketinške aktivnosti. Klub može zaključiti ugovor sa svojim sponzorima i bez ograničenja koristiti 30 minuta marketinških reklama na LED sistemu u skladu sa klupskim marktinškim aktivnostima, uz prioritetnpo ispunjavanje svih obaveza preuzetih ovim ugovorom i uz prethodnu saglasnost FSBiH. Pripremu marketinških reklama klub će dostavljati odgovornoj osobi u FSBiH koja će biti nosilac sprovođenja ovih aktivnosti", navodi se u jednom od članova ugovora.

I upravo u ovom članu krije se veliko nezadovoljstvo klubova koji smatraju da su oštećeni te između toga traže da se preispita ugovor sa generalnim sponzorom Mtelom.

Podsjetimo, na današnjem sastanku čelnici Veleža, Sarajeva, Željezničara, Slobode i Tuzla Cityja usvojili su osam Zaključaka i to:

1. Inicijativa 4R poziva N/FSBiH na otvoreni i transparentni dijalog putem sastanka s ciljem formiranja „Udruženja Premijerligaša Bosne i Hercegovine“, kao što su predstavnici klubova udruženih u ovoj Inicijativi već nekoliko puta pozivali.

Oglasi

2. Pozivamo Borac Banja Luka, Leotar Trebinje, Posušje, Radnik Bijeljina, Rudar Prijedor, Široki Brijek, Zrinjski Mostar (navedeni po abecednom poretku) da se pridruže našoj inicijativi 4R i priključe dijalogu sa N/FSBiH. Inicijativa 4R nije politička niti nacionalna. Cilj je dobrobit i ravnopravni tretman svih klubova koji se takmiče u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

3. Inicijativa poziva bh. javnost (posebno medije i navijače) da izrazi svoju podršku formiranju „Udruženja Premijerligaša Bosne i Hercegovine“, reformi, ravnopravnosti klubova, razvoju i regularnosti fudbalskog natjecanja u našoj zemlji s ciljem očuvanja i popularizacije našeg sporta u Bosni i Hercegovini za sljedeće generacije.

4. Zahtijevamo od N/FSBiH da ukine praksu kažnjavanja tzv. verbalnog delikta. Neprihvatljivo je da se klubovi i njihovi predstavnici odmah kažnjavaju nakon bilo kakvog javnog prigovora na rad Saveza ili čak samo na osnovu toga što se međusobno sastaju.

5. Inicijativa 4R poziva da se u što kraćem mogućem roku izvrši reforma sistema suđenja u Premijer ligi i nadzora nad radom sudija i njegovom evaluacijom. Posebno zahtijevamo da medijima i klubovima budu dostavljani snimci sa svih kamera kojima se snimaju utakmice.

6. Neophodno je preispitati ugovor sa generalnim sponzorom Premijer lige koji je evidentno štetan za klubove. Primjer toga su LED paneli, kojima raspolažu pojedini klubovi, i u koje su uložili značajna sredstva radi ostvarivanja neophodnih finansijskih prihoda. Klubovima je neomogućeno da u potpunosti koriste svoje LED panele i nameće im se korištenje panela generalnog sponzora ili značajno reduciranje prava na korištenje svojih.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

7. Dajemo punu podršku Fudbalskom klubu Mladost Doboj Kakanj u njegovoj borbi za pravdu.

8. Zahtijevamo da predstavnici N/FSBiH najdalje do 02.08.2021. godine uspostave javni dijalog sa predstavnicima Inicijative 4R i započnu reformne procese u skladu sa prethodnim tačkama. U slučaju da predstavnici N/FSBiH ne započnu dijalog sa Inicijativom 4R, predstavnici Inicijative će zvanično zatražiti pomoć od viših fudbalskih institucija u sklopu UEFA i razmotriti proširenje bojkota Saveza u sklopu utakmica Premijer lige.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nedim1996
Samo naprijed, dosta je bilo ovog kriminala i korupcije u savezu
33 2
Brazuka
Savez napolje. Vico zeljkovic krimos
28 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi