Interesantan je razlog zbog kojeg Boca Juniors ima plavo-žute boje

Za sve je kriv brod

Interesantan je razlog zbog kojeg Boca Juniors ima plavo-žute boje

Midhat Šljivak

Argentinski velikan Boca Juniors je bez dileme jedan od najvećih klubova svijeta.

Mnoga velika imena svjetskog fudbala nosila su dres tima iz Buenos Airesa, a ovaj klub je osvojio čak 67 trofeja u 114 godina postojanja.

Nedavno je Boca proslavila 114. rođendan. Organizovano je veliko slavlje, a sve bilo u plavo-žutoj boji.

Interesantno je međutim kako su se osnivači kluba odlučili za ove boje. Bocu su osnovali Grci i Italijani, a kako se nisu mogli dogovoriti o bojama, došli su na zanimljivu ideju.

Dogovorili su se da boje kluba budu po zastavi prvog broda koji uđe u luku Buenos Aires i na kraju je tako i bilo.

U luku je uplovio brod sa švedskom zastavom u plavo-žutim bojama i odlučeno je da se te boje prihvate za klub, koji je danas prepoznatljiv širom svijeta.

Boca je u prvim utakmicama koristila boje torinskog Juventusa, zatim je igrala i u svijetlo plavim dresovima, a potpuno su na plavo-žutu varijantu prešla 1907. godine.

Naravno kroz historiju je bilo dosta promjena u dizajnu, ali je Boca uvijek bila prepoznatljiva po svojim dresovima.

Boca je 33 puta osvajala naslov prvaka Argentine. Interesantno, samo su tri puta osvojili Kup, a šest puta su osvajali Copa Libertadores.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi