IO N/FSBiH protiv ukidanja Predsjedništva!

Sumrak zdravog razuma

IO N/FSBiH protiv ukidanja Predsjedništva!

Jučer održana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine mogla bi imati istorijske posljedice po fudbal u ovoj državi.

Naime, zajednički zaključak čelnika bh. Saveza jeste da N/FSBiH i dalje ima Predsjedništvo, te da se IO N/FSBiH protivi uvođenju jednog predsjednika. Ukidanje Predsjedništa kao prvi prioritet nalaže UEFA i FIFA, koje u slučaju da Skupština N/FSBiH ne prihvati predloženi statut, prijete sankcijama.

Pod sankcijama se podrazumijeva suspenzija N/FSBiH, svih reprezentativnih selekcija i klubova iz svih takmičenja pod ingerencijom dvije međunarodne fudbalske federacije, ali to izgleda ne smeta čelnicima bh. Saveza.

“Jednoglasno je usvojena informacija o sastancima sa predstavnicima FIFA/UEFA, s tim što je zaključak Izvršnog odbora da se prihvati posljednji prijedlog nacrta Statuta N/FS BiH, koji su pripremili FIFA/UEFA, izuzev odredbi koje se odnose na funkciju Predsjednika, jer je stav Izvršnog odbora da N/FS BiH i dalje treba da ima tročlano Predsjedništvo“, navodi se u zvaničnom saopštenju Izvršnog odbora N/FSBiH.

Žalosno sada izgledaju članovi Predsjedništva N/FSBiH Sulejman Čolaković, Iljo Dominković i Bogdan Čeko, koji su tokom posjete predstavnika UEFA i FIFA Sarajevu prošle sedmice uglas "pjevali" kako su prijedlozi UEFA i FIFA jedini spas za bh. fudbal. Očigledno je da su radili ono u ćemu su najbolji: Pričali jedno, radili drugo.

Podsjetimo, 16. juli biće dan D za bh. fudbal. Taj će dan zasjedati Skupština N/FSBiH koja će odgovoriti sa "da" ili "ne" prijedlozima UEFA i FIFA. Pozitivan odgovor znači ukidanje Predsjedništva i bolje dana za bh. fudbal. Negativan odgovor znači suspenziju ili čak isključenje Bosne i Hercegovine iz članstva međunarodnih fudbalskih federacija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.