Najemotivniji momenat večeri: Tužna lica sve govore, a šta ih čeka nakon ovoga, to ni oni ne znaju

Iranci mislima nisu bili tu

Najemotivniji momenat večeri: Tužna lica sve govore, a šta ih čeka nakon ovoga, to ni oni ne znaju

Edmir Škorić

Ubistvo dvadesetdvogodišnje Kurdkinje Mahse Amini u Teheranu poslije hapšenja koje je uslijedilo nakon što je s porodicom obilazila glavni grad Irana, bio je okidač za proteste koji traju već 10 dana.

Još uvijek se okolnosti njene smrti ispituju, no uhapšena je 13. septembra jer je "nepropisno nosila maramu". Ona se bunila zbog uvreda i psovki policijaca, pa su je pripadnici policije "obuzdali" tako što su joj glavu udarali o stranicu kombija. Umrla je dva dana kasnije u bolnici.

Fraktura lobanje i izljev krvi u mozak, medicinski je opis smrti koja se desila dva dana kasnije, poslije dvodnevne kome u bolnici Kasra, gdje je odvezena, umjesto u pritvor na ispitivanje, kako je rečeno njenom bratu Kiarešu. Svjedoci su također primijetili modrice na njenoj glavi i nogama. Iranske sigurnosne snage su saopštile da je djevojka umrla od srčanog udara, dok je „podučavana o propisnom nošenju hidžaba u pritvoru“. Roditelji su osporili ove tvrdnje jer je njihova kćerka bila savršeno zdrava.

Nedugo nakon toga, krenuli su veliki protesti širom Irana protiv trenutnog režima. Javno su proteste podržale neke poznate ličnosti, iako svjesno mogu da se nađu u velikom problemu.

Javila se danas i prva zvijezda reprezentacije Irana, napadač Bayera iz Leverkusena Sardar Azmoun. "Iranski Messi", kako 27-godišnjeg napadača od milja zovu u domovini, objavom na svom Instagram profilu jasno je izrazio podršku ženama.

“Zbog pravila u reprezentaciji ne smijemo pričati ni o čemu dok pripreme ne završe. Ali ni sam više ne mogu da šutim. Najgore što mi se može dogoditi zbog toga je da neću smjeti igrati na Svjetskom prvenstvu. Ali ovo je mala žrtva za svaku uvrnutu kosu svake iranske djevojke. Sram vas bilo što ubijate nevine ljude! Živjele iranske žene!", objavio je Azmoun, koji rizikuje da ne zaigra na Mundijalu u novembru ove godine.

Oglasi

Iran je večeras igrao protiv Senegala (1:1) prijateljski meč i upravo je Azmoun postigao jedini gol u 64. minuti.

Za vrijeme intoniranja himne Irana, iranski fudbaleri su bili vidljivo utučeni, tužni, mislima očito sa svojim narodom. Prije početka utakmice cijela ekipa stajala je na terenu u običnim crnim jaknama preko svojih službenih uniformi. Sakrili su grb iranske reprezentacije.

Taj video pogledajte OVDJE. Na društvenim mrežama ubzro se proširila rasprava oko toga, a neki smatraju da bi mnogi oni mogli biti žestoko kažnjeni po povratku u Iran.

Azmouna su tražili dres Irana nakon utakmice, a on je odgovorio: "Ovo je dres Irana i pripada narodu Irana, ne bilo kome".

Inače, njegove objave na društvenim mrežama protiv trenutnog režima brzo su obrisane. Kao kapiten Irana, najviše je zabrinut za potencijalno kažnjavanje tako što neće otići na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Na Twitteru se piše da će sada doći do podjele u svlačionici Irana. Saman Ghoddos, rođen u Švedskoj, bit će među igračima na Azmounovoj strani.

"U najgorem slučaju, izbacit će me iz reprezentacije. Žrtvujem to (da igram za reprezentaciju) za svaku dlaku iranske žene", rekao je Azmoun.

Top Komentari

Zoilomas
Ubiti necije dijet, sestru, majku, zenu i prijatelja samo zato sto joj se vidilo malo kose! PUNA PODRSKA SVIM NORMALNIM LJUDIMA IRANA! Smrt Fasizmu!
6 0
Zulfikar
Iranski narod a pogotovo zene dizu glas unatoc sto ih to moze skupo kostati. U BiH policija takodjer ubija gradjane ali i dalje nema niti buna niti bundzija., sto znaci da Iranske zene imaju vece testise od BH ovaca.
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi