Iskusna i uigrana ekipa koju Željo ne smije olako shvatiti
Foto: fklovcen.me

Sve što trebamo znati o Lovćenu

Iskusna i uigrana ekipa koju Željo ne smije olako shvatiti

Željezničar će se u četvrtak sastati sa Lovćenom iz Cetinja u okviru prvog pretkola Europa lige. Ekipa iz Crne Gore je nepoznanica za našu javnost i bit će autsajder protiv našeg tima, ali u fudbalu se ništa ne smije uzimati zdravo za gotovo. 

Lovćen je osnovan u junu 1913. godine i najstariji je klub u Crnoj Gori. Ime su dobili po planini blizu Cetinja, grada iz kojeg dolaze ali u kojem neće ugostiti Želju. Njihov stadion na kojem nastupaju ne ispunjava standarde UEFA-e pa će se revanš susret prvog pretkola odigrati u  Petrovcu na stadionu "Pod Malim Brdom". Stadion je skromnog kapaciteta i može primiti samo 1.500 gledalaca, koliko bi bez problema napunili samo Željini navijači da im je dato toliko ulaznica. 

Lovćen u svojoj historiji nema nekih većih uspjeha a tome svjedoči podatak da će im dvomeč sa Željezničarom biti prvi izlazak u Europu u historiji. Njihova najuspješnija sezona bila je upravo prošla koja im je donijela Evropu, a Lovćen je u njoj osvojio trofej Kupa Crne Gore i završio kao drugoplasirani na tabeli. Crnogorski klub ima i grupu svojih navijača po imenu Orlovi Cetinje, koji će u četvrtak biti na sjevernoj tribini našeg najvećeg stadiona i pružiti podršku svom klubu.

Željo i Lovćen već su se sastajali, ali jako davno. U sezoni 1953/54 odigrane su dvije utakmice u kojima je Željezničar jednom slavio sa 3:2 dok je drugi rezultat glasio 2:2. U okviru baraža za Prvu ligu, ova dva kluba sastala su se tri godine kasnije. Željo je bio uspješniji slavivši na Grbavici sa 2:0 i odigravši bez golova u Cetinju. Igračka poveznica Želje i Lovćena jeste Vasilije Radović, jedan od najboljih golmana Plavih svih vremena koji je iz Lovćena stigao na Grbavicu. Zanimljivo, napadač Nedo Turković koji je ovosezonsko pojačanje Željezničara također je igrao za Lovćen i to u sezoni 2012/13. 

Iako će Željezničar biti favorit za prolazak dalje, Lovćen definitivno nije tim kojeg treba unaprijed otpisati. Titula u Crnoj gori izmakla im je za samo četiri boda, a bili su u igri do posljednjeg kola. Slično kao i Želju, loš završetak sezone koštao ih je titule jer su u posljednjih pet utakmica zabilježili samo jednu pobjedu uz dva remija i dva poraza. Sutjeska je na kraju postala šampion sa 63 boda, Lovćen je bio drugi sa 59 a Čelik iz Nikšića treći sa 54.

Ispadanje Borca od Čelika, te Sarajeva od Zete poziva na oprez. Crnogorski klubovi su očigledno nezgodni rivali našim predstavnicima u Evropi. Daleko od toga da od Lovćena treba strahovati, ali jasno je da to nije nimalo naivan tim. U prošloj sezoni predvodila su ih dva igrača: Luka Merdović i Dejan Bogdanović koji su bili najbolji strijelci tima sa po šest pogodaka. Za crnogorski klub je lani također nastupao i Nenad Stojanović, dobro poznato ime u Bosni i Hercegovini još iz vremena kada je Leotar bio šampion države. Tada je popularni Purke bio najbolji strijelac lige, ali je Lovćen napustio pred evropske utakmice.

Vjerovatno najpoznatije ime u sastavu Lovćena jeste 34-godišnji Nenad Brnović. Najstariji igrač crnogorskog vicešampiona u svojoj karijeri nosio je dres Partizana, a okušao se i u ligama Albanije i Irana. U Partizan je svojevremeno stigao iz Zete i sa beogradskim klubom igrao je tadašnji Kup UEFA. Brnović je čak upisao i devet nastupa za reprezentaciju Srbije i Crne Gore za koju je debitovao 2003. godine. Prošle sezone je ovaj fudbaler dao veliki doprinos osvajanju Kupa Crne Gore, a uoči susreta sa Željom izjavio je kako oba tima imaju podjednake šanse za prolaz.

Igrač na kojeg defanzivci Želje trebaju posebno obratiti pažnju je iskusni Vladan Tatar. Ovaj fudbaler sredine terena ima sjajnu kontrolu lopte, dobar pregled igre ali mu je mana jako loša igra desnom nogom koju gotovo i da ne koristi u igri. Vladan Tatar ima 30 godina i nosi dres sa brojem četiri. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ostatak tima su, više-manje, nepoznata imena našoj javnosti. Pretežno su to igrači iz Crne Gore i Srbije a među njima je i jedan Japanac imena Yusaku Toyoshima. Također, za Lovćen nastupa i Sanjin Eminović, 31-godišnji fudbaler iz Bosne i Hercegovine koji je ranije igrao za mostarski Branitelj. Prosjek godina Lovćena je 26 godina, a vrijednost prema stranici specjaliziranoj za fudbalske transfere transfermarkt.de iznosi tek nešto više od milion i po eura.

Bilo kako bilo, Lovćen na Koševo ne dolazi sa bijelom zastavom i učinit će sve da se sarajevskoj publici predstavi u što boljem svjetlu. Željezničar je djelomično imao sreće u žrijebu, iako je ruku na srce mogao izvući i lakši tim za sami početak (San Marino, Andora...). U slučaju prolaska Lovćena, Željezničar će u drugom pretkolu najvjerovatnije igrati sa Metalurgom iz Skopja, a to je tim protiv kojeg se s pravom može tražiti plasman u treće pretkolo. Ali o Makedoncima, nadajmo se, tek za dvije sedmice.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.