Island šokirao Dansku
Gudjón Valur Sigurdsson

Poraz prvaka Evrope na kraju prvog kruga

Island šokirao Dansku

M. Maksimović

Utakmicama Norveška - Ukrajina u Grazu, te Danska - Island u Linzu, završen je prvi krug takmičenja na Evropskom prvenstvu u Austriji. I dok je pobjeda Norveške na Ukrajinom 31:29 bila očekivana, poraz Danske od Islanda 22:27 je malo ko mogao predvidjeti. Na kraju su Danci ispustili dva super važna boda i do kraja takmičenja nemaju pravo na kiks.

U Grazu je Norveška teško osvojila tri boda, utakmica je riješena u posljednjih deset minuta. U 51.minuti je na semaforu stajalo 26:26, nakon čega Norvežani prave u pet minuta seriju 4:0. Bjornsen je zabio dva gola, Kjelling i Tvedten su dodali po jedan. Na drugoj strani je Onufriyenko prokockao dvije lopte, Ganchev također dvije.Tvedten je utakmicu zaključio sa 8 golova, Bjornsen je postigao jedan manje. Ukrajina je imala Onufryienka i Burku sa po 7 golova. Ege je imao 10 odbrana, Komok 16.Norveška je u grupi A, završila takmičenje na drugom mjestu i u nastavak takmičenja prenosi dva boda, dok se Ukrajina vraća kući.

Veliko iznenađenje se dogodilo u Linzu. Danci koji su prije samo dva dana ostvarili sigurnu pobjedu protiv Srbije, u posljednjem kolu su naleti na raspoloženi Island. U prvom poluvremenu se igralo u serijama. Island je krenuo sa 7:2, Danci su odgovorili sjajnom serijom 8:0. Do odmora imamo još jednu mini seriju Islanda 4-0, za 14:11, a nakon 30.minuta Danska je zaostajala dva gola, bilo je 13:15. U nastavku stiže nova serija Islanda za koju ovaj put Danci nemaju odgovor, pa sa 14:17, Danska ide u šest golova zaostatka 14:20.Od tog trenutka niti jednom do kraja utakmice Danska se nije mogla približiti raspoloženim Islanđanima koji su još jednom serijom 4:0 zaokružili priču na 27:22 i sada sa dva boda odlaze u Beč.

Na golu Islanda je bio odličan Gustavsson sa 18 odbrana, dok su strijelci bili ravnomjerno raspoređeni, Gudjón Valur Sigurdsson je postigao najviše, 6. Najefikasniji u poraženoj selekciji je Lars Christiansen sa 5 golova. Golmani loši, hvidt pet odbrana, Landin dvije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.