Ispitan i Neven Spahija

Istraga o ratnim zločinima u Šibeniku

Ispitan i Neven Spahija

Istražni sudija Županijskog suda u Splitu saslušao je poznatog košarkaškog trenera Nevena Spahiju u vezi ratnih zločina koji su se dogodili tokom 1992. i 1993. u zatvoru Kulin u Šibeniku.

Trener Fenerbahčea je ispitan u ulozi svjedoka, ali bi se, prema pisanju hrvatskih medija, mogao naći i na spisku optuženika. Povodom tih zločina uhapšeni su Tvrtko Pašalić, Željko Maglov, Damir Boršić i Milorad Bajić. Terete se za zlostavljanje 21 zarobljenika pripadnika JNA, srpskih civila i paravojnih snaga.

Nekoliko pripadnika šibenske vojne policije je ispričalo Tužiteljstvu svoja svjedočenja iz tog perioda koja bi mogla biti kobna i po Nevena Spahiju, koji je u ratu bio pripadnik 72. brigade Vojne policije u Šibeniku.

Prema iskazu svjedoka Spahija je bio u dežurnoj službi 2. marta 1992. godine kada je dovedena grupa srpskih zarobljenika iz Nos Kalika. Svjedok Rajko Žarković je potvrdio da je Spahija lično učestvovao u premlaćivanju zarobljenika po prezimenu Zeljak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.