Podmukla provokacija Italijana na račun Hrvatske: "Vratite nam..."

Scena sa tribina stadiona u Leipzigu

Podmukla provokacija Italijana na račun Hrvatske: "Vratite nam..."

Admin Čaušević

Na susretu trećeg kola Evropskog prvenstva između Hrvatske i Italije brojčano su nadmoćnije pristalice Vatrenih, ali bez obzira na to nije nedostajalo provokacija od strana Italijana.

Jedan od navijača Italije je za utakmicu sa Hrvatskom pripremio poprilično podmuklu parolu što su uspjeli zabilježiti i prisutni fotografi.

"Vratite nam Rijeku", pisalo je na transparentu što pokazuje da pojedini Italijani i dalje gaje ambicije prema hrvatskom gradu.

Gledajući u prošlost grad Rijeka je pod italijanskom vlašću bila od 1924. od 1943. godine.

Poznato je da su tadašnje Kraljevina SHSi Kraljevina Italija sklopile su 1924. ugovor kojim je teritorij Rijeke prodan Italiji, u kojoj je na vlasti bio fašizam.

Sporna provokacija navijača Italije

Rijeka je i zvanično vraćena Jugoslaviji, a kasnije Hrvatskoj 3. maja 1945. godine nakon što su poslije bitke duge 11 dana Titini komunisti protjerali naciste.

Oglasi

Švrakino uz Vatrene

Inače, na stadionu u Leipzigu dominirale su hrvatske zastave na kojim su ispisani mjesta ili gradovi iz kojeg dolaze navijači Vatrenih.

Među brojnim zastavama nalazi se i jedan transparent koji je skrenuo pažnju pošto je na bijelom platnu ispisano: "Sarajevo Švrakino."

Kao što je poznato na posljednjim opštim izborima održanim u Bosni i Hercegovini u sarajevskom naselju Švrakino selo ubjedljiu pobjedu je odnijela Borjana Krišto (HDZ).

Krišto je bila kandidat za člana predsjedništva ispred hrvatskog naroda, ali podrška iz Švrakinog sela, odnosno 128 glasova joj nisu bili dovoljni za pobjedu pošto je Željko Komšić u Predsjedništvo BiH.

Domišljati navijači Hrvatske nisu zaboravili podršku iz Sarajeva što su pokazali i transparetnom protiv Italije, a ostaje da se vidi kako će na sve reagovati Sarajlije.

Top Komentari

zakeroni
ŠVRAKINO☆ZAUZETO
1 1
user1676717906
Sto post i Trst je talijansli ,,Dalmacija Drzava,,
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi