Hrvat je noćna mora slavnom Turčinu: "On, Ronaldo i Leao..."

Njih je jako teško čuvati

Hrvat je noćna mora slavnom Turčinu: "On, Ronaldo i Leao..."

Edmir Škorić

Fudbalska reprezentacija Turske u martu ima da odigra još jedan prjateljski meč, a potom će dva odigrati u junu, neposerdno prije početka Eura.

Turskoj će rival sutra od 20:45 sati biti Austrija, a taj meč odigrat će se na Ernst Happel stadionu u Beču pred oko 50.000 gledalaca. Prije tri dana, Turci su poraženi kao gosti od Mađarske, a u junu će igrati protiv Italije i Poljske

Meč u Beču biće poseban za Merta Muldera, 24-godišnjeg defanzivca Turske koji je rođen u Beču. Trenutno je član turskog Fenerbahčea i igra zajedno s bh. reprezentativcima Edinom Džekom i Radetom Krunićem.

"Mislim da smo odigrali jako dobru utakmicu protiv Mađarske. Iako rezultat nije bio u našu korist, učinili smo ono što je selektor od nas tražio. Taktički smo bili jako dobri, a protivniku nismo prepuštali niti jednu poziciju. Mogli smo zabiti gol, ali nismo, no svakao smo igrali dobro. Analizirali smo i utakmicu. Napravili smo neke dobre stvari. Gol smo primili iz penala, a osim toga nismo rivalu dali da nam stvori šanse", rekao je turski reprezentativac koji ističe da za njega duel s Austrijom "ima posebno značenje".

"Austrijska reprezentacija je također vrlo dobra momčad. Većina njihovih igrača igra u Njemačkoj, a mnoge od njih poznajem. Zaista kvalitetna ekipa. Dat ćemo sve od sebe, naravno cilj nam je pobjeda. I za mene će to biti drugačija utakmica. Cijela moja porodica živi u Beču, tamo su mi i prijatelji, svi će doći na utakmicu. Utakmica s Austrijom ima i za mene posebnost. Svakako želimo pobijediti u toj utakmici i doći motivirani na sljedeće okupljanje u junu".

Oglasi

On je govorio o turskim ambicijama na Euru i istakao je da je prvi cilj plasirati se u nokaut fazu

Na posljednja dva Evropska prvenstva nismo mogli proći grupe. Naš prvi cilj na sljedećem Evropskom prvenstvu svakako je izlazak iz grupe. Svi znamo snagu i kvalitetu naših igrača. Nastavit ćemo korak po korak i vidjeti. Ako želiš proći naprijed na Evropskom prvenstvu, moraš pobijediti svakog protivnika koji dođe. Naš cilj je pobijediti nadolazeće suparnike i napredovati što više možemo".

O grupi F na EURU 2024., gdje će reprezentacija sudjelovati s Portugalom, Češkom i reprezentacijom iz kvalifikacija, Mert je rekao sljedeće:

"Ako pogledamo ostale grupe, imali smo dobar ždrijeb. To ne znači da je ova grupa laka. Definitivno želimo proći grupu. To je naš glavni cilj. Onda želimo napredovati što više možemo. O snazi ​​i kvaliteti Portugala ne treba govoriti. Država s vrhunskim igračima. Ako želimo koliko god želimo napredovati na Evropskom prvenstvu, moramo igrati dobro protiv svakog protivnika. To može biti Engleska, Francuska, Portugal ili Italija. Imamo moć da 'sredimo' bilo koga".

24-godišnji fudbaler također je izjavio da to što će se EURO 2024. održati u Njemačkoj vidi kao prednost te je izjavio:

Oglasi

"Bit će to poseban turnir za nas. Osjećam da ćemo gotovo svaku utakmicu igrati kod kuće. Na stadionima će biti mnogo turskih navijača. Ovo je posebna prednost za nas. Veselimo se turniru".

On je igrao u Italiji za Sassuolo i naveo je nekoliko igrača koje je bilo teško čuvati.

"Imao sam priliku igrati protiv vrlo sjajnih fudbalera u Italiji. Bilo je među njima jako dobrih. Mogu reći da je Ronalda i Rafaela Leaa najteže čuvati. Mogu reći i Perišić. Bilo je zadovoljstvo igrati protiv ove trojice. O Ronaldovoj veličini ne treba govoriti. On je sjajan fudbaler. Uvijek je veliko zadovoljstvo igrati protiv njega. Odigrali smo do sada 6-7 međusobnih utakmica. On je ime koje želimo vidjeti na svakom turniru. Igrali smo jedan protiv drugog u Italiji. Možda postoji razlika u poziciji između Ronalda koji igra u Portugalu i Ronalda koji igra u Italiji. Vidjet ćemo ga na turniru".

Najdražim stadionom je nazvao San Siro. "Atmosfera je vrlo uspješna, struktura stadiona, činjenica da je to povijesni stadion. To je stadion koji je prije bio domaćin Lige prvaka. To je veličanstven stadion u svakom pogledu".

24-godišnjak je rekao da je želja prije Eura osvojiti titulu s Fenerom u Turskoj, te da uživa da gleda Premier ligu i Seriju A.

"Omiljena liga? Budući da dolazim iz Italije u smislu strukture igre , reći ću italijanska liga. Stvarno mi se sviđaju taktički aspekti italijanske lige. Gledamo li tempo, Premier liga je daleko ispred. Volim gledati Premier ligu, jako uživam u njoj. Zatim je tu Španija. Ona mi se jako sviđa, to je liga koju jako volim", zaključuje Muldur.

Bivši igrač bečkog Rapida i Sassuola je ove sezone odigrao 26 mečeva za Fener i postigao jedan gol uz tri asistencije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi