Hrvatica i potez kojem se svi čude: Regularni dio meča, penal, a niko ne smije prići kaznenom!

Sve je po pravilima

Hrvatica i potez kojem se svi čude: Regularni dio meča, penal, a niko ne smije prići kaznenom!

A. Čaušević

Postoje fudbalska pravila koja se toliko rijetko primjenjuju da ponekad postanu i zaboravljena te zbune mnoge ljubitelje fudbala. To je bio slučaj na meču četvrtine finala za žene između Chelseaja i Lyona.

Duboko u sudijskoj nadoknadi dosuđen je penal za Chelsea. Kazneni udarac je dosudila hrvatska sutkinja Ivana Martinčić i to nakon pregledanja snimka.

Vicky Becho je faulirala Lauren James unutar kaznenog prostora, a Maren Mjelde je dobila priliku da golom iz penala odvede utakmicu u produžetke i produži nade Chelseaju.

Kapitenka Norveške je samouvjereno izvala penal te loptu plasirala u same rašlje. Protivnička golmanica Christane Endler jednostavno nije imala šansi.

Ipak, mnogi ljubitelji fudbala su ostali u čudu zato što je hrvatska sutkinja odlučila da sve igračice udalji daleko od kaznenog prostora dok se Mjalde pripremala za izvođenje.

Oglasi

Kako se nije radilo o raspucavanju te da je još uvijek bio regularni dio meča u pitanju dosta je onih koji su se zapitali da li Hrvatica griješi.

Istpostavilo se da Martinčić nije napravila nikakvu grešku već je postupila po pravilima pozvaviši se na pravilo o dodatnom vremenu za izvođenje penala.

Kako je efektivno vrijeme za igru bilo isteklo u ovakvim slučajevima samo je dozvoljeno da izvođač penala i golman smiju dirati loptu prije nego što se čuje posljednji zvižduk.

Zanimiljo da u ovakvim slučajevima koji su zaista prava rijetkost i penaldžija nema pravo da šutira odbijenu loptu već se odmah svira kraj.

Inače, bile su dosuđene samo dvije minute sudijske nadoknade, ali kako je VAR snimak pregledanja penala trajao do osme minute nadoknade, Hrvatica se pobrinula da penal bude posljednji udarac u regularnom dijelu meča.

Utakmica je na kraju otišla u produžetke, a fudbalerke Chelesaja su bile te koje su izborile plasman u polufinale pobjedom 4:3.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti