Emotivnim govorima od Osima se oprostili Baždarević, Boban, Hadžibegić...

Legenda sahranjena danas u Sarajevu

Emotivnim govorima od Osima se oprostili Baždarević, Boban, Hadžibegić...

Edmir Škorić

Legenda bh. nogometa Ivica Osim je sahranjen danas u Aleji velikana na Gradskom groblju Bare. 

Posljednji govor velikanu održao je čuveni bosanskohercegovački operski pjevač Ivica Šarić, a potom je muzičar Mustafa Čizmić Čizma otpjevao "Grbavicu" nakon čega je obavljen ukop.

Prije sahrane održana je komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu koja je okupila veliki broj sportskih i javnih ličnosti iz regiona.

Mnogi su odali počast legendi, a između ostalih govorom su se od njega oprostili i Mehmed Baždarević, Zvonimir Boban, Faruk Hadžibegić...

"Imam veliku tremu jer je ovo moj prvi govor, a moram ga reći čovjeku sa kojim sam živio 40 godina. Obraćam se u moje ime, moje porodice, moje generacije i svih generacija. On je obilježio naše živote, karijere, Želju, ovaj grad, ovaj prostor i sve sredine u kojima je radio. Bio je veliki trener, otac, učitelj, znao da da, znao da nam pomogne, da pravi od nas prave fudbalere i dobre ljude. Znao da je gradi, stvori, pobjeđuje, gubi, ali uvijek sa dostojanstvom. Bio je trener iznad svih, vizionar ispred svog vremena, jednostavno imao je klasu. Želio je da napreduje, učio je, slušao je, dijelio iskustva, bio je veliki stručnjak, bio je čovjek, veliki otac, suprug. Znao je da voli, najviše je volio svoju ASimu, svoju porodicu, saradnike, igrače. Fudbalu je bio odan i vjeran. Radovao se najobičnijim stvarima. Volio je život, druženja. Na kraju života često mi je govorio da žali za našim vremenom, za izgubljenim godinama, tragedijom koja se dogodila na ovim prostorima. Uvijek je govorio da smo mogli više dati Želji, našem gradu, našoj djeci. Dragi prijatelji, na kraju ću vam reći još jednom veliko hvala u svoje ime, i ime svih nas, što smo došli, što ste došli, da ga zajedno ispratimo na vječni odlazak, da mu se naklonimo još jednom i pokažemo veliko prijateljstvo i poštovanje. Šef bi sigurno bio ponosan na sve vas.Nedostajaćeš sigurnog svima nama i svojoj familiji. Počivaj u miru i hvala za sve", kazao je Mehmed Baždarević.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Prenosim posebne pozdrave od Aleksandra Čeferina koji iznimno cijeni Ivicu Osima. Osim je bio veliki trener i veliki igrač, ali prije svega veliki čovjek. Bez obzira na sve što je postigao, ostao je čovjek raje u svojoj domovini. Ostao je tako ponizan i smiren, vjerujem da niko nije siguran da ćemo se sresti negdje gore, ali trebamo znati da njegova poruka i njegova nauka žive i dalje. osim je bio moj prvi trener u reprezentaciji. Zvali smo ga šef, davao je snagu i primjer. Kao trener je tražio puno, poštovanje za tim. Sve nas je naučio više i pametnije trčati, respektirati druge, odredio mnoge karijere na svijetu, izgradio je bolje ljude i veće profesionalnce, rekao je Zvonimir Boban, predstavnik UEFA-e.

"Nije teško govoriti o Osimu, to je čovjek velikih vrijednosti i kapaciteta. Razgovarao je sa bilo kim da bi ga saslušao i razumio. Meni je drago što ste svi ovdje. Osim da se digne sada i vidi sastav, rekao bi ‘To je to’. Napravio je kvalitetne ljude, dobre sportske radnike na koje je ponosan. Bili smo veliki rivali. Niko se nije požalio što je potrošio neko vrijeme s njim. Ima ovdje momaka koji će nastaviti njegovo djelo, Piksi, Katanac, Pape. U najtežim trenucima naše zemlje bio sam na sastancima sa njim. U tim trenucima nije zaboravio gdje su naši, šta rade, gdje su mu Asima, Irma, Amar. Imao je snagu, volio se družiti", kazao je Faruk Hadžibegić, bivši reprezentativac Jugoslavije i BiH.

Top Komentari

2323
Zasto se nije obratio nadaleko poznati Vixo Zeljkovic ili njegov savjetnik Miličic..ipak oni vode Savez...
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi