Iz UEFA poručili: Vremena više nema!

Novi Statut ili nova bruka, pitanje je sad

Iz UEFA poručili: Vremena više nema!

Skupština Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, koja treba biti održana 16. jula, vjerovatno će biti krucijalna za budućnost bh. fudbala. Naime, na pomenutoj Skupštini čelni ljudi krovne kuće bh. fudbala trebali bi se definitivno očitovati povodom prijedloga novog Statuta Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Podsjetimo, iz Evropske fudbalske federacije (UEFA) stigao je gotovo prijedlog novog Statuta, koji je nakon toga preveden i poslan entitetskim savezima na razmatranje.

UEFA izričito zahtjeva od N/FSBiH da pod hitno uskladi pravilnik i statut prema standardima koji vladaju u Evropi i svijetu. Svoje odluke i stavove Predsjedništvo N/FSBiH i oba entitetska saveza u toku dana moraju dostaviti na adresu FIFA-e i UEFA-e.

Vremena više nema


"Nogometnom savezu BiH omogućen je određeni tranzicioni period da izvrši potrebna prilagođavanja, a taj je period istekao. Radi poštivanja pravila i propisa FIFA-e i UEFA-e mi insistiramo na jednakom tretmanu svih naših članica", kazao je za Global Marcel Benz, visoki dužnosnik UEFA, zadužen za pregovore sa bh. kućom fudbala.

Drugim riječima, UEFA više nema tolerancije za odugovlačenje iz N/FSBiH i ukoliko se ne prihvate zahtjevi iz Nyona i Zuricha, bh. Savezu prijeti automatska suspenzija.

Suspenzija sve bliža, dogovora ni na vidiku


"Iskreno, vrlo su male šanse da se do Skupštine N/FSBiH i na njoj nešto radikalno promijeni. Gotovo niko u vladajućoj strukturi N/FSBiH neće pristati na promjene koje zahtijeva UEFA i FIFA. Nije tu riječ samo o ukidanju Predsjedništva, već i o mnogim drugim stvarima. Potrebno je preispitati rad i svrhu mnogobrojinih komisija i administracije unutar Saveza, finansijskog poslovanja i kadrovske politike. UEFA izričito traži promjene, a vremena za odugovlačenje više nema. Prijete nam sankcije suspendovanja svih selekcija, klubova i samog Saveza, a da bi to spriječili biće potrebno čudo", tvrdi izvor iz N/FSBiH u razgovoru za naš portal.

Ustroj po ugledu na državu

Svi sportski, strukovni savezi, kao i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine ustrojeni su po uzoru na državni aparat. Dakle, maksimalno nefunkcionalno, skupo i neučinkovito. Međutim, sadašnja garnitura na čelu N/FSBiH upravo to koristi kao svoj najjači adut u pokušaju da se odupre zahtijevima UEFA-e i FIFA-e. Međutim, taj stav neće proći.

Naime, UEFA ne dozvoljava bilo kakvo miješanje visoke politike i sporta, što je na svojoj koži najbolje osjetila Poljska, čiji je premijer prije dvije godine pokušao smijeniti čelnike tamošenjeg saveza, što UEFA nije dopustila, zaprijetivši suspenzijom Poljske iz međunarodnih takmičenja, te oduzimanjem domaćinstva narednog Evropskog prvenstva.

Iz UEFA-e su jasno poručili da će svako odbijanje njihovog prijedloga rezultirati određenim sankcijama, a lako je moguće da se iz svih međunarodnih takmičenja suspenduju reprezentativne selekcije, kao i klubovi koji su izborili Evropu. Takav udarac bh. fudbal teško bi podnio, ali razloga za strah imamo, poznavajući način (ne)rada Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, kojem je fudbal svakako uvijek bio na zadnjem mjestu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.