Izet Hajrović zaključio polusezonu u Švicarskoj

Za 1487 minuta upisao 5 asistencija i 6 golova

Izet Hajrović zaključio polusezonu u Švicarskoj

Prvi dio sezone u švicarskoj Super ligi je okončan proteklog vikenda, a nakon osamnaest odigranih kola na prvom mjestu je Basel sa 33 osvojena boda. Aktuelnog šampiona u stopu prate Luzern sa 32 i Young Boys sa 31 i Grasshoppers, našeg reprezentativca Izeta Hajrovića, sa 30 bodova.

Nakon što su u prošloj sezoni osvojili Kup Švicarske savladavši u finalu upravo Basel iza kojeg su u prvenstvu završili na drugom mjestu, Skakavci su osigurali kvalifikacije za Ligu prvaka, gdje su u oba susreta poraženi od Lyona sa po 1:0. Bh. reprezentativac Hajrović je u dva duela sa Lavovima upisao ukupno 168 minuta na terenu.

Nakon eliminacije od Lyona pred fudbalerima Michaela Skibbea bila je još jedna teška prepreka. Na putu ka Europa ligi stajala im je Fiorentina. Domaći poraz od 2:1 i gostujuća pobjeda od 1:0 nisi bili dovoljni za eliminaciju Viola, pa je Hajrovićev klub završio takmičenje u Evropi veoma radno, a u dvomeču sa timom iz Firence fudbaler rođen u švicarskom Bruggu upisao je 97. minuta.

1106 minuta u švicarskoj Super ligi
Kada je riječ o prvenstvu bh. reprezentativac je odigrao 15 utakmica, od čega se u 14 navrata našao u početnom sastavu Grasshoppersa, dok je jednom u igru ušao sa klupe za rezervne igrače. Na travnjaku je u prvenstvu Švicarske fudbaler, koji je svojim golom protiv Slovačke produžio san o plasmanu na Mundijal, proveo ukupno 1106 minuta, a za to vrijeme uspio se šest puta upisati u listu strijelaca, te četiri puta asistirati svojim saigračima.

Ipak, ekipa bh. reprezentativca neće ove sezone braniti trofej Kupa Švicarske koji je osvojila u prethodnoj obzirom da su Skakavci eliminisani od Thuna na penale, a u najmasovnijem klupskom takmičenju ove alpske zemlje Hajrović je upisao tri nastupa, ukupno 116 minuta, te je zabilježio jednu asistenciju.

Upravo Hajrovićevo izbivanje iz prve postave u duelu protiv Thuna mnogi su švicarski mediji stavili na teren treneru Michaelu Skibbeu kao jedan od razloga za ispadanje iz takmičenja koje je osvojeno u protekloj sezoni.

Sve u svemu Zmaj je svoje najsretnije trenutke sigurno doživio sa reprezentacijom BiH, selekcijom koju je prvobitno "izradio", a potom shvatio gdje mu je mjesto i gdje pripada. Nije ni čudo što se nakon dobrih partija u ovoj sezoni Hajrović našao na meti velikana kakav zasigurno jeste turski Galatasaray. 

Crveni karton jedina mrlja
Mrlja na ovu sezonu jeste crveni karton koji je Hajrović zaradio u duelu sa St. Gallenom nakon koje je od strane Disciplinske komisije FS Švicarske kažnjen sa čak četiri utakmice suspenzije, što je bila kazna koju je malo ko očekivao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.