Izmišljene utakmice u ponudama kladionica

Uplaćeno više od 100.000 eura

Izmišljene utakmice u ponudama kladionica

Kako su se zbog globalne pandemije novog koronavirusa "gasila" sportska, pa tako i fudbalska takmičenja, kladionice su ostajale bez materijala za svoje klijente.

Mnoge svjetske kladionice su posegnule za inovativnim idejama i novim "igrama" kako bi nastavile zarađivati barem nešto, a neki su se jednostavno odlučili na klasičnu prevaru.

Ukrajina je bila među posljednjim zemljama u Evropi koja je zaustavila svoje fudbalska takmičenja, ali je zato prva iz koje stiže priča o ozbiljnoj kladioničarskoj prevari.

Istina, za sada nije jasno da li su neke ukrajinske kladionice i same prevarene ili su učestvovale u prevari.

Kako je sport u velikoj mjeri stao u Evropi, kladionice su krenule u očajničku potragu za događajima koje bi mogle uvrstiti u svoje ponude i tako su pronašle "Azov kup", takmičenje koje nikada nije odigrano.

Naime, krajem prošlog mjeseca se u ponudama ukrajinskih kladionica našao prijateljski turnir - reklamiran na Facebook stranici tamišnjeg niželigaša FC Berdyanska.

"Azov kup" je predstavljen kao prijateljski turnir ukrajinskih niželigaša, a "odigrane" su četiri utakmice prije nego što je otkriveno da je sve izmišljeno. Niti je bilo turnira, niti utakmica.

Izmišljene utakmice koje su se našle u ponudama bile su FC Bardyansk - FC Lozovatka i Tvaria - Malitopol Chery, da bi drugi dan "snage odmejrili" Berdyans i Tavaria, te Lozovatka i Melitopol Cherry.

Ponudu ukrajinskih kladionica su preuzele i neke online kladionice koje su ove događaja ponudile svojim partnerima, na stranici FK Berdyansk su objavljivani zapisnici sa rezultatima izmišljenih utakmica, a prevara je "provaljena" pred odigravanje finala turnira.

Tada je Facebook stranica izbrisana, a ukrajinske vlasti su krenule u istragu. Za sada se vjeruje da su u preveru umiješane osobe iz Bjelorusije i Turske.

Sastave i rezultate utakmica objavljivale su stranice koje sarađuju sa kladionicama, a sve je razotrkiveno tek kada su one kladionice kojima je od početka nešto bilo sumnjiov i koje nisu "Azov kup" uvrstile u svoje ponude poslale uposlenike da provjere šta se dešava. Naravno, oni su zatekli prazne stadiona i "ključ u bravi".

Vjeruje se da je primljeno preko 100.000 eura u uplatama na izmišljene utakmice "Azov kupa", a za sada nije poznato da li su eventualni dobici (pošto su rezultati utakmica regularno objavljivani) isplaćeni igračima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi