Finale Kupa Palestine na okrutan način prekinula izraelska vojska - snimci koji dolaze su užasni

Novi napad Izraelaca

Finale Kupa Palestine na okrutan način prekinula izraelska vojska - snimci koji dolaze su užasni

E. Škorić

Izraelske snage ispalile su suzavac na nogometno igralište u gradu Al Ram, u okupiranom istočnom Jeruzalemu, za vrijeme odigravanja finala Palestinskog kupa, u incidentima koji su doveli do gušenja igrača i navijača, te uzrokovali privremenu obustavu utakmice.

Dok su timovi Centro Balata i Jabal Mukaber igrali u finalu turnira, izraelske snage upale su oko stadiona i ispalile suzavac na sportske terene, izvijestila je službena palestinska novinska agencija Wafa.

Plin je ušao u svlačionice na poluvremenu utakmice, dok su navijači bili prisiljeni povući se s tribina. Hitna služba pružila je pomoć nekoliko pogođenih osoba u prostorijama, a tri su osobe morale biti evakuirane u bolnicu.

Predsjednik Palestinskog nogometnog saveza Jibril Rajoub, koji je prisustvovao utakmici, rekao je da je "napad na igrače i javnost plinom sramota za izraelsku okupaciju".

Rajoub je osudio da je to bio "napad s predumišljajem" i uvjerio da će ono što se dogodilo prenijeti FIFA-i i Azijskom savezu "kako bi stali na kraj ovom terorizmu koji se prakticira protiv okupacije i protiv palestinskog sporta i sportista".

Nakon incidenata, utakmica je nastavljena dogovorom ekipa i nogometnih dužnosnika, a Jabal Mukaber je na kraju slavio. Prethodno su neki od sportista, kao što se vidi na slikama koje je objavio Wafa, morali biti liječeni zbog udisanja plinova.

Izrael je okupirao Jeruzalem i Zapadnu obalu 1967. godine i od tada održava okupaciju i kolonizaciju ovih teritorija koja je jedna od najdužih u novijoj povijesti.

Izraelsko-palestinski sukobi traju decenijama i nažalost odnose sa sobom veliki broj žrtava, a često to budu nedužni civili, uključujući djecu. Palestinski narod prisiljen je živjeti u strahu od agresorskog susjeda koji zna iznenada napasti, kao što je to bio slučaj i tokom utakmice finala Kupa Palestine.

Top Komentari

user1678193389
Kad će sudnji dan vise da ovi ŽIDOVI dobiju šta su zaslužili…
3 0
rauber_bh
Da ne povjeruješ, gdje sad FIFA UEFA nek kazne Izrael izbacivanjem iz kvalifikacija.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti