Izvršni odbor UEFA-e raspravlja o BiH

Informacije iz Švicarske govore

Izvršni odbor UEFA-e raspravlja o BiH

Adnan Beganović

Krajem sljedeće sedmice Izvršni odbor Evropske fudbalske federacije (UEFA) održat će sastanak sa samo jednom tačkom dnevnog reda, stanje u bosanskohercegovačkom Fudbalskom savezu.

Predstavnici UEFA-e i FIFA-e Marcel Benz i Eva Pasqueir, u protekla dva dana boravili su u Bosni i Hercegovini gdje su održalli nekoliko sastanaka sa čelnim ljudima FS BiH, FS FBiH i FSRS, a glavna tema razgovora bila je promjena Statuta FSBiH.

Marcel Benz i Eva Pasqueir u Švicarsku su se vratili jako nezadovoljni i kako saznajemo čelnici UEFA-e su odlučili da krajem iduće sedmice (petak) sazovu Izvršni odbor na kojem će prema našim saznanjima biti donesena odluka da se u slučaju ne prihvatanja njihovog prijedloga, svi bh. klubovi, ali i reprezentacija suspenduju iz svih evropskih takmičenja.

Podsjetimo, čelnici UEFA-e i FIFA-e traže od čelnih ljudi bh. fudbala da na narednoj Izbornoj skupštini promijene Statut FS BiH. Prema novom Statutu naš Savez bi umjesto tročlanog Predsjedništva imao samo jednog predsjednika i dva podpredsjednika.

Također saznajemo da bi odluka o jednom predsjedniku FS BiH na snagu trebala stupiti tek 2014. godine, odnosno od naredne Izborne skupštine, dok bi do tada našim Savezom i dalje rukovodilo tročlano predsjedništvo u kojem će po svim prilika biti velikih promjena, odnosno postoji velika mogućnost da niti jedan od dva člana Predsjedništva koji dolaze iz FBiH (Sulejman Čolaković, Iljo Dominković) ne dobije povjerenje. Na njihova mjesta najvjerovatnije će doći Jusuf Pušina i Josip Bevanda, dok član Predsjedništva iz RS Bogdan Čeko ima velike šanse da ostane na istoj poziciji, mada ima informacija da bi umjesto njega poziciju člana Predsjedništva mogao zauzeti Mile Kovačević.

Da je čelnim ljudima UEFA-e i FIFA-e doista došta javašluka u FS BiH govori i informacija da je suspenzija našim klubovima i reprezentaciji već trebala uslijediti, no ista je prolongirana samo zbog toga što naš nacionalni tim igra prijateljski susret sa Njemačkom 3. juna, koja se priprema za Svjetsko prvenstvo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.