"Ja trener Darko Vojvodić ni dvije minute ne bih trpio igrača Darka Vojvodića"

Strateg iz Foče u intervjuu za SportSport.ba

"Ja trener Darko Vojvodić ni dvije minute ne bih trpio igrača Darka Vojvodića" · Intervju

S. Mlaćo

Darka Vojvodića, stratega iz Foče, kao igrača su doživljavali prgavog i nedisciplinovanog, ali kao velikog fudbalskog znalca. Danas, kao trener, posjeduje fudbalsko znanje, karizmu, ali i disciplinu. I pokušava na svoje igrače djelovati tako.

Vojvodić je od onih trenera koji neće prešutjeti nepravdu, koji neće okolišati već igraču u lice isresti sve što imaju na duši. I takve osobe obično ili volite ili mrzite. A njega uglavnom vole. U Banjaluci, Tuzli, Foči, Lukavcu, Trebinju, Sarajevu, Mostaru...

Zbog svoje karizme je rado viđen gost na bilo kojem stadionu, ali i u bilo kojem lokalu. Može jednako da bude i trener i čovjek, i dobar i loš, korektan i nekorektan, ovisno kako zaslužite.

No, jedno je sigurno, sve ono što je kao igrač i kao trener napravio, niko ne može da mu ospori. Sve i da želi, Darko ne može da pobjegne od sebe i svojih navika, a za svoje kolege, igrače, za drugove i poznanike uvijek je spreman odvojiti vrijeme i uz kafu po ko zna koji put prevrtjeti sve te fudbalske priče koje je prošao. Samo načulite uši, slušate i uživate u fudbalskim anegdotama.

Sa Borcem je osvojio naslov prvaka i izborio povratak u Premijer ligu, no saradnja je na kraju sezone i prekinuta. Ipak, nije nezadovoljan, čak naprotiv.

"Moram reći da sam svojim boravkom u Borcu zadovoljan. Sam podatak da sam nakon 14 godina trener koji je najduže ostao u Banjaluci dovoljno govori sam po sebi. Drugo, sve moguće nagrade u RS koje može dobiti jedan trener sam uzeo. Iz tog nekog gledišta sam opravdao očekivanja", priča Vojvodić na početku razgovora za SportSport.ba.

Sezonu ste dočekali kao prvaci, pa ostali bez posla.

"Klub je imao svoju neku drugu viziju i ja to poštujem. Ljudi koji su vodili Borac prema meni su se ponašali jako korektno i Borcu želim sve najbolje, te da ostvari svoje planove u narednoj sezoni. Nogomet je takav. Donosi dobre i loše stvari, a ne mislim da je za mene loše što sam otišao iz Borca. Odlazim uzdignuta čela, a Krunić je perspektivan trener koji zaslužuje šansu".

Boravak u Borcu obilježio je između ostalog i incident o kojem je pisao cijeli region. Naime, Maribor je vodio 4:0 na poluvremenu protiv Borca u prijateljskom meču, a Vojvodić je odlučio da prekine meč.

Kazao je da je tražio protivnika njegovim mladim igračima i onima koji su imali manju minutažu, ali da je Maribor poslao svoje najveće zvijezde. Prisjetio se tog susreta i prokomentarisao prekid u svom stilu.

"Incidenti su se desili sa Mariborom i Olimpijom, a ja sam možda pogriješio. Trebao sam napraviti i gore. Da mi je sada ova pamet, onog Milaniča (Darko Milanič, trener Maribora) bi nabio nogom. Što se tiče boravka u Ljubljani, nismo bili dočekani onako kako smo mi njih. Da mi je ova pamet, postupio bih još gore".

Pravi šou imao je Vojvodić krajem prošle godine kada je Borac u Kupu RS izgubio od Ljubića 2:1. Nogometaši su za kaznu poslije utakmice odradili trening, a zatim je zakazan sastanak u šest ujutro.

"Trening je bio poslije utakmice. Jednostavno, igrači moraju shvatiti da klub ima svoje ciljeve. Moraju se znati prioriteti. U Borcu je svaka plata bila na vrijeme i ne možemo se vaditi na te stvari. Ja sam neko ko ne traži alibi i tako će uvijek biti".

Radio je u Premijer ligi, Prvoj ligi FBiH i Prvoj ligi RS, te je sigurno sagovornik koji može dati odgovor na pitanje da li se trenerski posao u našoj zemlji cijeni.

"Može se živjeti od tenerskog posla ako cijenite sebe. Mislim da se radi o jakom lošem poslu, jako stresnom, a nekada je i beskoristan, odnosno nema smisla. Hvala Bogu da ima zajednička liga i da imamo te licence".

Kao igrača svi ga pamte kao veoma nedisciplinovanog što ga je i spriječilo da napravi nešto više. Kao trener je potpuna suprotnost. Prisjetio se Vojvodić i igračkih dana i otvorio priznao svoje greške.

"Bio sam nedisciplinovan, neradnik i neko ko nije volio ništa. Mrzio sam trenirati, ali nisam folirao kada sam igrao. Ja Darko Vojvodić trener, Darka Vojvodića igrača ne bih mogao trpjeti više od minut-dva. I to uvijek kažem igračima. Moraju biti disciplinovani i posvećeni poslu. Moje ekipe krasi besprijekorna fizička pripremljenost i jedna besprijekorna motivacija. Napomenut ću vas da sam već tri puta zaredom prvi i tri godine za redom moje ekipe ulaze u Premijer ligu. Od rata na ovamo nikome to nije pošlo za rukom. Ako neko misli da je jednostavno, neka proba".

Promijenio je veliki broj klubova i nogometaša, ali kao najvećeg profesionalca izdvaja jedno poznato ime.

"Stojan Vranješ. Radi se o sjajnom momku, sjajnom igraču i pravom vođi. Žao mi je što sam ga trenirao samo pola godine, ali ponosan sam što sam ga vratio u Banja luku i dao mu kapitensku traku, a to mu i pripada.

Mnogo je igrača koje sam trenirao i koji su napredovali uz mene. Mišljenja sam da Almedin Ziljkić može mnogo napraviti ako se promijeni".

Darko Vojvodić kao nogometaš i Darko Vojvodić kao trener. Šta je bilo teže raditi i koliko je u trenerskom poslu bitno da ste bili dobar nogometaš?

"Jako je važno da ste bili dobar nogometaš i da ste bili na ivici dobrog i lošeg. Onda shvatate nekad i neki propust igrača i devijantno ponašanje. Dobro razumijem to i dva puta sedmično pričam sa igračima. I motivaciono, i privatno, jer smatram da bez kvalitetne priče nema dobrog odnosa na relaciji trener-igrač".

Kao trener promijenio je veliki broj klubova. Drina, Sloboda, Radnički, GOŠK, Slavija, Zvijezda, Sloga Simin Han, Borac... Zanimalo nas je gdje je bilo najljepše?

"Mogu da kažem da mi je bilo najljepše u Borcu, a jako kvalitetno je bilo i u Slogi Simin Han. To su dva odlična kluba. Sa Slogom nisam ostvario ugovor do kraja, ali Bože moj..."

Priznaje da je bilo situacija kada je želio dići ruke od nogometa.

"Dođu takve situacija. Čovjek sam koji je tri puta u svojoj karijerio bio drugi u Prvoj ligi FBiH i tri puta sam pokraden u zadnjem kolu. Svi se sjećate utakmice Mladost - GOŠK, Radnički - Vitez, ili Zvijezda Gradačac - Čapljina. Na tim utakmicama sam od više sile spriječen da i sa tim klubovima uđem u Premijer ligu. To je neka mrlja do sada... Moram istaći da tri godine nisam izgubio prvenstvenu utakmicu kući, što je zapanjujući podatak".

"Te krađe zaista nisu bile obične. To su bile krađe najgore vrste. U petoj minuti vidite da nemate šanse, a vidite i igrače da se bore, navijače koji vas bodre... Pristalica sam da kada sudija odsvira kraj sve zaboravimo i idemo dalje".

U Premijer ligi nogometaši nemaju puno odmora. Nova sezona donosi nove izazove, a u eliti su sada Borac i Velež. Vojvodić očekuje da sve 'gori'.

"Apsolutno mi je drago što su tu Borac i Velež. Njima je mjesto u Premijer ligi i ovo sada je najbolja Premier liga od rata na ovamo. Povratak Amara Osima garantuje bolje dane za Želju i ja im to želim od srca. Naravno i FK Sarajevo. Drago mi je da je Musemić pokazao kvalitet nakon niza osporavanja. To je kruna njegovog rada".

Kada klubovi žele vrh i uspjehe nije tajna da je na 'radaru' prvi Vojvodić. Gdje je čarobni štapić?

"Darko Vojvodić ima nešto što drugi nemaju, a to je gard. Imam dosljednost... Kombinacija sam discipline, odlične fizičke pripremljenosti i jedne nevjerovatne motivacije. To će uvijek donijeti rezultat. Sve što radimo je podređeno rezultatu".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj razgovora, Vojvodić je otkrio svoje planove.

"Nakon duže vremena malo odmora. Neki moj privatni život moram dovesti u red. Ponuda ima, kao i uvijek. Od 2009. godine nisam bez kluba. To je jako puno vremena, puno odricanja i stresa... Sve sam stvari uradio kako treba i nikada nisam iznevjerio ljude koji su me angažovali. Neću sigurno ni sada. Za mene nije bitno koja je liga, bitno je samo da klub ima ambicije. Uvijek borba za vrh i 'fajt' do zadnje minute", dodao je u svom stilu na kraju razgovora za SportSport.ba Darko Vojvodić.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Div iz šehera
Seoska varalica
8 2
GAziJA....
Do kada ce se davati medijski prostor ovom NARKOMANU?
7 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi