Jaha: Kod Tankovića želja postoji, tu je još nekoliko imena
Murat Jaha, prvi s lijeva

Koordinator za omladinski fudbal u N/FSBiH

Jaha: Kod Tankovića želja postoji, tu je još nekoliko imena

Iako je ovih dana u tandem Denijal Pirić – Murat Jaha bio zauzet organizacijom današnjeg kvalifikacionog susret U-21 reprezentacija BiH i Španije, uspjeli smo sa koordinatorom za omladinske selekcije N/FSBiH Muratom Jahom popričati o uvijek interesantnoj temi - talentovanim mladim fudbalerima širom Evrope koji su rođeni u našoj zemlji ili iz nje vuku korijene.

Nakon što smo pisali da ne trebamo zadovoljiti time što smo pod našu zastavu uspješno doveli Mujdžu, Begovića, Bičakčića, Hajroviće, pa sada i Kolašinca, već da u tom pravcu trebamo nastaviti i u budućnosti, kao i sve Bosance i Hercegovce interesovalo nas je šta i kako radi “služba” zadužena za skauting i dovođenje novih talentovanih mladih fudbalera pod zastavu BiH.

Tema broj jedan bio je Muamer Tanković, U19 reprezentativac Švedske koji je sa tri gola svojoj BiH na nedavnom kvalifikacionom turniru skrenuo pažnju na sebe. Mladi napadač Fulhama, malo kasnije se na jednoj od društvenih mreži izvinio svojoj domovini rekavši da je radio samo svoj posao. Tehnički direktor N/FSBiH Denijal Pirić, iako je u to vrijeme imao određenih zdravstvenih problema naložio je Jahi da stupi u kontakt sa Tankovićem.

“Drago mi je prije svega da je direktor (Denijal Pirić op.a) ponovo na svom radnom mjestu i da je zdrav. Kada je riječ o Tankoviću mogu vam potvrditi da je uspostavljen kontakt i da sam lično razgovarao sa njegovim ocem Senadom. Da želja postoji to je jasno, ipak, zamoljeni smo da pričekamo određeni period jer je Muamer od skoro član engleskog Fulhama u kojem se još uvijek adaptira”, kazao nam je Jaha, kazavši kako su Tankovići iz Srebrenice i kako se nada da bi ovaj slučaj trebao imati pozitivan ishod, a BiH na kraju dobiti još jednog sjajnog mladog fudbalera.

I dok smo razgovarali na temu mladih fudbalera koji bi u narednom periodu mogli obući dres BiH, Jaha nam je saopštio još jedan interesantan detalj.

“Bobanu Laziću mladom fudbaleru Ajaxa sam prije par dana poslao papire koje bi trebao potpisati ukoliko želi ući u procedure promjene sportskog državljanstva”, rekao je coordinator za omladinske selekcije u N/FSBiH informaciju koju nisu očekivali.

Naime, mladi napadač Ajaxa koji je rođen u Holandiji 1994. godine, za čije U15 i U17 selekcije je igrao, prije nešto više od mjesec dana je u jednoj izjavi za beogradske Novosti, kazao sljedeće:

“Želim da igram za reprezentaciju Srbije! To mi je trenutno najveći cilj u reprezentativnoj karijeri. Ne bih nikada igrao za BiH, jer tu selekciju ne čini više moj narod. Srbin sam, idem u crkvu i slavim Aranđelovdan i logično je da želim da igram za selekcije svog naroda”, rekao je Lazić tada, očito se nešto promijenilo ili ova izjava nije bila njegova.

Kako god, ukoliko ovaj napadač, čiji su roditelji iz Laktaša, ima kvalitet onda je kao i svaki drugi dobrodošao pod zastavu BiH u čijim selekcijama je mjerilo fudbalsko znanje, a ne nacionalna pripadnost.

Na kraju ugodnog razgovora Jaha nam je kazao da ima još veoma interesatnih igrača, ali je naveo samo dva imena, Sulejman Sarajlić i Amar Sejdić. Prvi je golman Göteborga, rođen 1995. godine, a drugi član holandskog Vitessea, rođen u Kentakiju (SAD).

Na kraju smo uz izvinjenje što mu se možda miješamo u posao, koordinatoru za omladinski fudbal u N/FSBiH spomenuli ime mladog golmana Bayerna iz Minhena, Raifa Husića, koje se već narednog trenutka našlo u bilježnici.

“Nekada je nemoguće sve i upratiti. Mediji imaju veliku ulogu u svemu, i svaka sugestija je dobrodošla. Ipak, na kraju tu su ljudi koji će odrediti da li neko ima ili nema kvalitet za reprezentaciju”, kazao je na kraju razgovara za SportSport.ba Murat Jaha koji je zajedno sa Danijalom Pirićem jedan od glavnih operativac N/FSBiH za dovođenje novih mladih fudbalera pod zastavu naše domovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije