Jahić se obratio Sindikatu: Petrović djeluje kao redar

Suspendovao ga Željezničar

Jahić se obratio Sindikatu: Petrović djeluje kao redar

Nekadašnji bh. reprezentativac Sanel Jahić obratio se Sindikatu profesionalnih fudbalera u BiH. 

Jahić je u FK Željezničar stigao ljetos kao veliko pojačanje, ali se nije naigrao i početkom ovog mjeseca je odlukom trenera Slavka Petrovića suspendovan do daljnjeg jer je navodno kontinuirano kršio klupsku disciplinu.

Odluka koja je donesena je teško pala Jahića, a u njegovu zaštitu je stao i Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH koji neće dozvoliti ovakav način ophođenja prema igraču koji je dijete FK Željezničar. 

Pismo koje je Jahić poslao Sindikatu prenosimo u cjelosti i bez korekcija.

"Poštovani,

Nerado sam se, i s osjećanjem gorčine, odlučio započeti ovo pismo, još uvijek ne vjerujući da sam prinuđen na ovaj način komunicirati sa klubom kojeg volim, u kojem sam kao igrač ponikao i u kojem želim okončati svoju profesionalnu karijeru. Prije nešto više od sedmicu dana, mediji su obavijestili javnost da je šef stručnog štaba FK Željezničar, Slavko Petrović, donio odluku o mojoj suspenziji, nudeći kao razlog navodno kršenje klupske discipline.

Istini za volju, direktor FK Željezničar potpisao je Odluku o mom udaljavanju iz trenažnog procesa sa prvim timom dana 16.11.2016.godine, a na osnovu prijedloga šefa stručnog štaba koji je datiran samo dan ranije, 15.11.2016.godine. U tom dokumentu kao razlozi za moju suspenziju navode se odlazak sa treninga 4.11.2016.godine i izostanak sa radnog sastanka 5.11.2016.godine. Trener Petrović nije našao za shodno da obavi razgovor sa mnom i sazna moje razloge, čime je pokazao da djeluje ne kao šef stručnog štaba, već kao klupski redar, kojem je važnije demostrirati vlastitu moć pred medijima i klupskom upravom, nego se baviti otklanjanjem problema unutar igračkog pogona. Povrh svega, desetodnevni period koji je treneru Petroviću bio potreban da direktoru kluba podnese prijedlog za moju suspenziju pokazuje s kojom ozbiljnošću on doživljava klupske propise, iste one na koje se poziva u izricanju sankcija.

Kao fudbalski profesionalac, sa dugogodišnjim domaćim, međunarodnim i reprezentativnim iskustvom, itekako dobro znam kakav je značaj discipline u sportu i kakve mogu biti posljedice tolerisanja nediscipline. Ali jednako dobro znam i to da je značaj pravde i istine još veći. A u mom slučaju stradale su i pravda i istina, jer nikakvog kršenja discipline nije bilo, pogotovo ne nekakvih ružnih scena. A da je riječ o činu samovolje, najbolji je dokaz to što dokumente o navodnoj nedisciplini dobijam desetak dana po suspenziji, a javnosti je ponuđeno samo šturo obavještenje.

Tačno je da se trener Petrović i ja ne slažemo uvijek u mišljenju, ali razlike u mišljenju nisu i ne smiju biti smatrane za nedisciplinu. Pogotovo ne smiju biti korištene kao opravdanje za izostanak očekivanih rezultata. Od profesionalnog fudbalera očekuje se da pruži svoj maksimum na treninzima i na utakmicama u skladu sa trenerovim zamislima, ali ne i da bude poslušni sljedbenik svake trenerske misli.

Na ovaj način, suspenzijom a zatim i "priključenjem trenažnom procesu izvan prvog tima", bez utemeljenog obrazloženja, narušena su moja prava kao fudbalskog profesionalca, a moja osjećanja, kao člana velike Željezničarove porodice, duboko povrijeđena. Do jučer beskrajno radostan zbog povratka u voljeni klub, odjednom sam se našao u situaciji da mi je trener Petrović i „tužilac i kadija“.

FK Željezničar je klub previše duge i previše svijetle tradicije, da bi u njemu smjelo dolaziti do ovakvih slučajeva. Željezničar je, jednostavno, veći od svih nas i autokratsko ponašanje bilo koje pojedinca može mu samo nanijeti štetu, ma koliko se to pokušavalo predstaviti kao djelovanje u interesu kluba. Naravno da trener mora imati autonomiju u svom djelovanju, jer on snosi i najveću odgovornost za ostvarene rezultate, ali ta autonomija mora biti usklađena sa ciljevima kluba, a ne sa ličnim planovima i ciljevima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zbog svega što se desilo, osjećam obavezu da obavijestim javnost, a prije svega navijače i prijatelje FK Željezničar, da svojim postupcima nikada nisam, niti bih ikada načinio štetu klubu. Tim više što je riječ o klubu u kojem sam ponikao kao igrač, u koji sam se dva puta vraćao iz inostranstva i u kojem bih želio okončati svoju karijeru. FK Željezničar je ispisao neke od najsvijetlijih stranica bosanskohercegovačkog sporta i, premda stanje nije uvijek bilo idealno i usklađeno sa željama igrača i navijača, on može napraviti još veće sportske podvige u budućnosti. Ali samo ako se uspije izboriti sa ličnim ambicijama pojedinaca i ako se ustroji sistem u kojem neće biti moguća ovakva situacija – da igrač bez osnova bude odstranjen iz tima", navodi se u pismu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi