Januarska rasprodaja u Parizu: Šestorica moraju otići
Foto: EPA

UEFA prijeti sankcijama

Januarska rasprodaja u Parizu: Šestorica moraju otići

M. Šljivak
Teme:

Evropska fudbalska federacija (UEFA) poslala je upozorenje francuskom PSG-u zbog ogromne potrošnje na transfere.

Parižani su ovog ljeta za 222 miliona eura doveli Neymara iz Barcelone, stigao je i Kylian Mbappe iz Monaca koji će narednog ljeta biti plaćen 180 miliona, a ovakva potrošnja je prevazišla sve granice i UEFA je zaprijetila izbacivanjem francuskog velikana iz takmičenja.

Razlog je činjenica da PSG ne može pokriti troškove ovih transfera. Iako se radi o velikom timu, 400 miliona eura je suma koju ne mogu pokriti preko kluba, a UEFA od svih traži da budu barem u bilo kakvom egalu što se tiče prodaje i kupovine fudbalera ili da imaju prihode koji bi im omogućili velike transfere.

Činjenica je da to PSG nema. Transfere plaćaju novcem koji je osigurala država Katar i na kraju bi ih ovo moglo skupo koštati.

UEFA je tokom ljeta zaprijetila Parižanima kako moraju prodati određene fudbalere kako bi se pokrili troškovi transfera Neymara i Mbappea.

Naređeno im je da određene fudbalere stave na transfer listu. Rukovodstvo se  odlučilo prodati čak osmoricu, a dvojica su već napustila klub. Serge Aurier i Blaise Matuidi su prve "žrtve" zbog dolaska Neymara, a u januaru će klub u prodaju staviti još šestoricu.

Angel Di Maria, Javier Pastore, Lucas Moura, Julian Draxler, Hatem Ben Arfa i Thiago Silva stavljeni su na transfer listu kako bi se izbjegla kazna UEFA zbog kršenja financijskog fair playa, a slična sudbina bi također mogla zadesiti i engleski Manchester City.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Izbacivanje iz Lige prvaka svakako bi bio ogroman potez krovne kuće evropskog fudbala, ali ništa nije nemoguće u ovom slučaju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi