Jedna Borussia je već gostovala u Bosni i Hercegovini

Rođeni su bili domaćin BVB-u

Jedna Borussia je već gostovala u Bosni i Hercegovini

Šestoplasirani tim iz prošle sezone njemačke Bundeslige, sastav Borussije M'gladbach u četvrtak će na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović – Hase" gostovati u okviru prve utakmice play-off runde za grupnu fazu Europa lige, a protivnik ekipi Luciena Favrea biće aktuelni osvajač Kupa Bosne i Hercegovine FK Sarajevo.

Bordo tim se ove sezone u Evropi zadržao najduže od svih bh. predstavnika, a dolazak jednog od najtrofejnijih njemačkih klubova na najveći naš stadion prava je nagrada za izabranike Dženana Uščuplića na svemu što su učinili u dosadašnjem dijelu takmičenja.

Dolazak Borussije je četvrto gostovanje jednog kluba iz "liga petice" u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, a prvo gostovanje jednog njemačkog. Željezničar je ranije bio domaćin Newcastle Unitedu i Malagi, dok je Široki Brijeg ugostio Udinese.

Ipak, kada se sagleda historija bh. klubova u bivšoj Jugoslaviji, u tom slučaju biti će Borussija biti prvi njemački klub koji će gostovati u BiH, a ni prvi koji će zaigrati na travnjaku Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović – Hase". Čak neće biti ni prva Borussia koja će gostovati u našoj zemlji.

Još 14. 11. 1987. godine u utakmici šesnaestine finala Kupa UEFA u Mostaru, na stadionu Pod Bijelim brijegom gostovala je Borussija, ali ona iz Dortmunda. Nakon pobjede od 2:0 nad Veležom u prvom meču golovima Hupea i Dickela, u revanšu su slavili Rođeni sa 2:1, što nije bilo dovoljno za plasman u naredni krug. Golove za Velež dali su Kodro i Jurić, a ja BVB je pogodio Mill.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Da ne bude prvi njemački tim koji će osjetiti teren stadion na kojem su 1984. godine otvorene Zimske olimpijske igre, pobrinuo se četiri godine prije otvaranja istih Hamburger SV. Klub koji nikada nije napuštao najelitniji njemački fudbalski rang u prvom susretu je sa 4:2 nadigrao Sarajevo, dok je u revanšu rezultat glasio 3:3.

Dakle, omjer bosanskohercegovačkih klubova sa njemačkim u UEFA-inim takmičenjima je jedna pobjeda, jedan remi i dva poraza.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.