Jedna velika priča došla je polako do kraja

Nakon poraza u četvrtfinalu

Jedna velika priča došla je polako do kraja

M. Maksimović

Poraz Francuske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva po svemu sudeći znači i kraj priče o jednoj velikoj generaciji, jednoj sjajnoj selekciji koja je dominirala svjetskom rukometnom scenom dugo vremena.  

Četiri puta svjetski prvaci, dva puta najbolji u Evropi, dva puta zaredom zlatni na Olimpijadi.A kraj je došao u trenutku kada to mnogi nisu očekivali, bez obzira na poraz od Njemačke u grupnoj fazi, na mučenje protiv Tunisa i Islanda.

 

Međutim, za razliku od nekih predhodnih takmičenja prije svega mislimo na Olimpijadu i Svjetsko prvenstvo, Francuzi nisu bili najbolji kada je bilo najvažnije, nisu imali ideje, nije bilo snage. Mladost je na drugoj strani bila brža, bolja, efikasnija.

 

Priča je stigla do kraja, tamo gdje je rezultatski počela.U Španiji, 1992.godine.Francuska je sve 

do 1989.godine igrala diviziju B.Kao domaćini su osvojili peto mjesto koje je ih je odvelo među najbolje naredne godine u Čehoslovačku.Tamo su bili deveti, izborili su Olimpijadu, u Barceloni 1992.godine. Tamo će svijet upoznati jednu sjajnu selekciju predvođenu Jacksonom Richardsonom, Stoecklinom, Volleom, koja je osvojila broncu.

 

Već sljedeće godine Francuska ide korak dalje, na SP u Švedskoj gubi finale od Rusije.Nakon osvojenog šestog mjesta u Portugalu (EP), stigao je i prvi veliki naslov.Daniel Costantini je imao na raspolganju ekipu u kojoj su bili Anquetil, Kervadec, Volle, Bruno Martini, uz neizostavne Richardsona i Stoecklina. Francuzi su svjetski naslov osvojili preko Španije, Švicarske, Njemačke i Hrvatske.Ono što je karakteristika Francuske selekcije jeste činjenica da se na završnim smotrama u Evropi znali podbaciti.Posljednji put su Francuzi na Svjetskom prvenstvu bili plasirani ispod četvrtog mjesta 1999. godine u Egiptu.

 

Tada se polako počela probijati jedna nova generacija sa Dinartom, braćom Gille, Narcisseom, Abatijem Omeyerom. Od tog trenutka do pa sve do poraza od Hrvatske, Francuska će u dvanaest godina uzeti tri naslova svjetskog prvaka, dva evropska uz dva uzastopna naslova Olimpijskih prvaka. Rukomet je u tom periodu dostigao one najpopularnije sportove u Francuskoj, puno se novca uložilo u rukomet kao sport. Dobrim dijelom na razvoj rukometa u Francuskoj su uticali treneri i igrači sa prostora bivše Jugoslavije koji su krajem osamdesetih dolazili u klubove, Creteil, Vitrolles, Venissieux Lyon, Ivry (Isaković, Kuzmanovski, Portner, Smajilagić, Hasanefendić).

 

Jednostavo Francuzi su učili od najboljih, pa su za tri godine prošli put od B divizije do medalje na igrama.U toj selekciji je uvijek bilo igrača koji su porijeklom iz bivše Jugoslavije, igrao je Andrej Golić, sada je tu Karabatić, a na vrata kuca i Igor Anić sin Mostarca Željka Anića.Danas kada je sjajna selekcija došla do kraja puta, Francuze čeka opet posao stvaranja jake selekcije koja realno teško može ponoviti rezultate predhodne.

 

Za razliku od početka devedesetih danas Francuzi imaju temelje, ali i probleme koji su se pojavili posljednjih mjeseci a vezani su za aferu namještenih utakmica.Ipak sistem su izgradili i teško je očekivati da će se stvari početi urušavati nakon Španije. Realnija je opcija da već na narednim igrama u Brazilu 2016.godine imamo reprezentaciju koja će se opet boriti za vrh. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti