Nogometaš slučajno saznao da je princ jednog od indonezijskih otoka

Španac sada raspolaže velikim bogatstvom

Nogometaš slučajno saznao da je princ jednog od indonezijskih otoka

E. Škorić

Sjećate li se kako je nećak brunejskog sultana došao u Leicester prije tri godine? Tada su ga svi prozvali najbogatijim nogometašem na planeti - bogatstvo Faika Bolkiaha procjenjuje se na oko 20 milijardi dolara. Sada je i jedan nogometaš i to slučajno saznao da je jako bogat.

Jordi Amat je rođen u općini Canet de Mar na periferiji Barcelone, a njegovi roditelji su iz Katalonije i nikada nisu živjelu duže od godinu dana u drugoj zemlji. Ali porijeklo njegove bake je jako zanimljivo.

Dolazi s otoka Siau u Indoneziji, i ne samo da je ondje rođena, već je smatraju i princezom. To se otkrilo kada je Jordi podnio zahtjev za državljanstvo Indonezije za dobrobit lokalnog tima. Igrao je za špansku mladu reprezentaciju svih uzrasta, ali nikada nije dospio do prve ekipe. U oktobru je igrač pronašao neočekivano alternativno rješenje.

Jednostavno se, kaže, u djetinjstvu vodio čudnim pričama svoje bake.

“Kada sam bio dijete, baka mi je pričala smiješne priče. Na primjer, da sam prijestolonasljednik indonezijske regije. Tvrdila je da je 100% Indonežanka i da to može potvrditi u bilo kojem trenutku. Nisam to shvatio ozbiljno. Smatrao sam to uobičajenom stvari. To nije nimalo promijenilo moj karakter. Uvijek sam bio potpuno fokusiran na Španiju", rekao je Jordi u intervjuu za Marcu.

Oglasi

Prvo je Amat dobio državljanstvo, a zatim je proveo ispitivanje i saznao da je njegov pradjed vladao na otoku Siau. Vijeće kraljevstava arhipelaga priznalo je da je Jordi treća generacija potomka Manalang Doelada Kansila. Sada je on Pengeran Jordi Amat. 

Što se tiče otoka Siau, površina otoka procjenjuje se na oko 160 četvornih kilometara. Broj stanovnika je 45.804 prema popisu iz 2020. Možda ste čuli za otok zbog vulkana Karangetang, jednog od najaktivnijih u Indoneziji. Od 1675. godine ondje je zabilježeno čak 40 erupcija. Najjači se dogodio 1992. godine kada je poginulo šestero ljudi. Od tada su se dogodile još najmanje četiri erupcije.

Otok Siau je poseban, a tek nedavno je Španac saznao da je upravo on princ istoga

Velik dio teritorija Siaua je netaknuta šuma, tako da ovdje ima mnogo zanimljivih stvari za vidjeti. Na primjer, jedinstvena vrsta sova je Otus siaoensis. Znamo ga kao Siaus splyushka. Međunarodna unija za očuvanje prirode smatra ovu vrstu kritično ugroženom. Razlikuje se manjom veličinom i posebnom vokalizacijom.

No, Amat još ne razmišlja o prirodi. Prioritet mu je ekonomija.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Znate, život je sve postavio na svoje mjesto. Jasno je da se to ne može usporediti s titulom princa u Španiji. Želim raditi za dobrobit ovih ljudi. Imam puno posla. Pogotovo u ekonomskom smislu."

Jordi Amat ima 30 godina i igra za Johor DT u Maleziji, a bivši mladi španski reprezentativac je u karijeri nastupao za klubove kao što s Espanyol, Rayo Vallecano, Betis, Swansea i belgijski Eupen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi